Vrouwen krijgen rond hun dertigste hun eerste kind. Tot dat moment heeft je lichaam er alles aan gedaan om dat mogelijk te maken. Om kinderen te kunnen baren, werkt je lichaam vanaf de eerste dag na je geboorte toe naar het moment dat je vruchtbaar wordt. Gelukkig komt er ook een eind aan dit circus. Maar wanneer start wat?
0 – Hoera!
Het is een meisje! Een meisjesbaby wordt geboren met een complete voorraad eitjes. Maar liefst 2 miljoen! Deze eitjes worden netjes in de wacht gelegd voor straks.
10 – 15 jaar
De eerste menstruatie is een feit. Vanaf dit moment onderga je als vrouw elke maand een vruchtbaarheidscyclus van eicelrijping en ovulatie en kun je zwanger worden. Dit proces wordt geregeld door de hormonen oestrogeen en progesteron. Zij zorgen dat elke maand een eicel vrijkomt. Die hormonen worden aangestuurd door andere hormonen. Als klein meisje ben je onderweg wel wat eitjes kwijtgeraakt, je hebt er nog ‘maar’ 750 duizend.
15+
Als alle menstruaties bij elkaar worden opgeteld, menstrueren we zeven jaar van ons leven.
15-45 jaar
Elke maand bereidt het vrouwenlichaam zich voor op een zwangerschap. Na de eicelrijping en de eisprong wordt je baarmoeder ingericht als babykamer. Het baarmoederslijmvlies verdikt zich, zodat een bevrucht eitje zich kan innestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. We zijn ongesteld.
28 – 29 jaar
We proberen zwanger te raken! Dat lukt meestal prima in deze periode. Gemiddeld is een vrouw op haar vruchtbaarst tussen haar 22e en 26e jaar. Na een bevruchting nestelt het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies.
29,4 jaar
Je eerste kind wordt geboren- althans gemiddeld gesproken. We blijven steken op 1,7 kind per vrouw.
30+
Hoe ouder we worden, hoe minder gemakkelijk we zwanger worden. Zeker na ons dertigste neemt de vruchtbaarheid gestaag af. Als je 25 bent en onbeschermd vrijt, is de kans dat je na een jaar zwanger bent 95 procent. Na je 43ste is dat percentage nog maar 25 procent.
40 jaar
Schrik niet! Rond je veertigste gaat je lichaam zich al voorbereiden op het stoppen van de menstruatie – de menopauze. Je kunt je overgangsklachten ervaren.
45 jaar
De productie van oestrogeen door je eierstokken loopt terug. Als vrouw is dit de reden dat je door de beruchte en verguisde overgang gaat. Je voorraad eitjes daalt naar 10 duizend. In de menopauze zal die voorraad echt uitgeput zijn. Deze fase kan 2-6 jaar duren.
57 jaar
Als vrouw ben je nu ‘uit’ de overgang. In de eierstokken zijn niet meer genoeg eitjes om te ovuleren. De tijd van kwalen is voorbij.