Wat hebben pompoenpitten, lijnzaad en zonnebloempitten met hormonale balans te maken? Veel, als je de trend seed cycling moet geloven. Maar kan het eten van deze zaden en pitten echt helpen bij PMS, PCOS en andere hormonale klachten? Ik zocht het uit.
Een vriendin vertelde pas dat ze groots had ingekocht bij een natuurvoedingswinkel. De buit: een flinke voorraad pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten en lijnzaad. Toen ik haar vroeg wat ze met kilo’s van deze zaden en pitten moest, legde ze mij enthousiast het principe van seed cycling uit. Onder het mom ‘baat het niet dan schaadt het niet’ eet ze gedurende haar menstruatiecyclus zaden en pitten om haar hormoonbalans gezond te houden. In de praktijk betekent dit dat ze de eerste 14 dagen van haar cyclus een eetlepel lijnzaad en pompoenpitten door haar smoothie of yoghurt roert. Op dag 15 tot en met 28 maakt dit plaats voor een eetlepel sesamzaad en zonnebloempitten.
Zo werkt seed cycling
Dat je in de eerste helft van je menstruatie andere zaden en pitten moet eten dan in de tweede helft, heeft een reden. De eerste helft van de menstruatiecyclus, ook wel folliculaire fase genoemd, duurt gemiddeld zo’n 14 dagen tot de eisprong. In deze periode stijgt het oestrogeen- en testosteronniveau in je bloed. Met het eten van lijnzaad en pompoenpitten wordt gezegd dat je de aanmaak van deze hormonen kunt ondersteunen. In het midden van je cyclus is de eisprong en daalt het oestrogeenniveau even. Dan begint de tweede helft van de menstruatie, de luteale fase, en stijgen de hormonen progesteron en oestrogeen langzaam. Eet je in deze tijd trouw zonnebloempitten en sesamzaad dan schijn je de productie van progesteron te ondersteunen. Het effect van het eten van deze zaden- en pittenmix moet niets mis zijn. Zo vind je op internet genoeg lyrische verhalen van vrouwen waarbij seed cycling hielp tegen een onregelmatige menstruatie, PMS, PCOS en andere hormonale problemen.
Wensdenken
De enthousiaste verhalen op internet liegen er dus niet om. Wat er alleen nog niet is, is wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt. Gynaecoloog en orthomoleculair arts Barbara Havenith vroeg ik daarom om haar mening. “Ik ken geen wetenschappelijk bewijs dat de werkzaamheid van seed cycling ondersteund. Daarom categoriseer ik het zelf onder wensdenken. Zaden zijn prima en menig zaad bevat gezonde stofjes, bijvoorbeeld alfalinoleenzuur en lignaan dat als fyto-oestrogeen kan werken uit lijnzaad. In pompoenpitten zitten ook gezonde eiwitten die voorkomen dat testosteron wordt omgezet naar het sterke dihydrotestosteron. Dit kan zorgen voor verlies van hoofdhaar en groei van haren op gezicht en lijf. Of deze werking zich beter ontplooid in bepaalde fasen van de cyclus is bij mijn weten niet met zekerheid te zeggen.”
Heb je zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad en sesamzaad in huis, dan kan het geen kwaad om seed cycling eens te proberen. Doet het geen wonderen voor je hormonale gezondheid, dan krijg je tenminste wel extra voedingstoffen binnen. Van eiwitten tot magnesium. Niet zo’n fan van pitten en zaden? Houd dan met deze tips je hormonen in topconditie.Hormonen hebben veel invloed op onze gezondheid. In dit nummer laten we zien hoe je ze voor je laat werken en zo in balans komt. Met extra aandacht voor menstruatie, want waarom doen we daar nog steeds zo moeilijk over?