Het was al bekend dat bewegen een positieve invloed heeft op je denkvermogen, maar nu blijkt dat kauwen ook goed is voor je geheugen. Dit geldt vooral voor oudere mensen met dementie. Roxanne Weijenberg (VU) heeft onderzoek gedaan naar het effect van kauwen op het geheugen. De conclusie: wie beter kauwt, is beter in presteren.
De onderzoeker liet een groep ouderen van gemiddeld 85 jaar twintig seconden op twee verschillende kleuren kauwgom kauwen. Bij de ouderen waarvan de kleuren beter gemengd waren en die dus meer op de kauwgom kauwden, bleken de cognitieve functies, zoals je concentratievermogen en geheugen, beter te werken.
Gezondheid mond minder belangrijk
Ook blijkt uit het onderzoek van Weijenberg dat pijn in de mond bij ouderen vaak niet gezien wordt en dat de mondgezondheid van ouderen meer aandacht verdient. Verzorgenden hebben te weinig tijd om de tanden van oudere mensen twee keer per dag te poetsen of de kennis voor een gezond en schoon gebit ontbreekt bij het personeel. Soms kunnen verzorgenden niet bij de mond, omdat de ouderen dit niet willen.
Te zacht eten
Alleen zonder pijn in je mond kun je goed kauwen. Ouderen schijnen vaak onnodig zacht of gemalen voedsel te eten. Voor het hebben van een gezonde mond is juist het belangrijk om op eten te kauwen dat normaal tot hard van structuur is.
Een op de vijf mensen wordt dement
Dementie is een hersenaandoening die zorgt voor langzame, maar volledig afhankelijkheid van de zorg van anderen. Een op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, de ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende. Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Bij sommige mensen met dementie kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie zo verzwakt dat deze persoon sterft door een ziekte of infectie (longontsteking) of het niet meer kunnen slikken.