Wc-geheimen. Iedereen heeft ze, maar niemand durft er iets over te vragen. Vrijdag 8 november komt hier verandering in, want dan kun je al je (gênante) vragen over darmproblemen tijdens de gezondNU-chat anoniem stellen aan deskundigen.
Aanwezig op de redactie zijn diëtist Katinka Huiskamp, Yvette Bruinsma, gezondheidsvoorlichter bij de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en Florentine van Vollenhoven (natuurgeneeskundig therapeut). Bruinsma: “De MLDS heeft in 2012 een poep-taboe onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat veel mensen denken dat poep en darmklachten een taboe is, maar het zelf niet als taboe ervaren wanneer zij erover moeten praten.” Huiskamp: “Veel mensen vinden het inderdaad lastig om over hun stoelgang te praten. Daarom is het belangrijk dit als hulpverlener bespreekbaar te maken.”
Veranderen van voeding en leefstijl
Bruinsma laat weten dat we vaak denken dat darmklachten onschuldig zijn. “Ruim een derde van de Nederlanders heeft wel eens last van darmklachten. De meest voorkomende darmklacht is winderigheid. De voornaamste reden om niet naar de huisarts te gaan, ligt niet in de taboesfeer, maar meer in het onschuldige karakter van de klachten. Men denkt dat de klachten vanzelf weer over gaan. De Maag Lever Darm Stichting adviseert mensen om naar de huisarts te gaan als darmklachten langer dan twee weken aanhouden. Bij bloed in de ontlasting adviseren wij om direct naar de huisarts te gaan.”
Huiskamp noemt nog een aantal andere klachten waarbij het verstandig is om direct naar de huisarts te gaan: “‘Gezondheid en ziektes beginnen in de darmen’, is een veelgehoorde uitspraak. Daarom is superbelangrijk dat mensen met darmproblemen op zoek gaan naar de oorzaak en er iets aan te doen. Als je niet meteen naar de arts of diëtist wilt, kun je eerst zelf onderzoeken of je de oorzaak kunt opsporen met behulp van het boek Darmehbo. Met voeding en leefstijl kunnen darmklachten verminderen of juist versterken. Bij sommige klachten is het wel raadzaam direct naar je huisarts te gaan, zoals bij onbedoeld en onverklaard gewichtsverlies of bij perioden van koorts.”