Zweten, we doen het allemaal. Tijdens het sporten, bij een belangrijke afspraak en ook tijdens alledaagse klusjes. Toch wordt (overmatig) zweten vaak als probleem ervaren. We willen absoluut niet dat anderen aan ons kunnen zien of ruiken dat we zweten. Kunnen we hier wat aan doen?
We proberen er met z’n allen zo veel mogelijk aan te doen dat anderen niet aan ons merken dat we zweten. We douchen ons suf en we gebruiken deodorant in alle vormen en maten. Maar zweten heeft ook voordelen. Zulke grote voordelen zelfs dat je je zweetklieren kunt trainen. Wij leggen uit hoe dat zit.
Waarom zweten we?
Zweten wordt in onze maatschappij vaak als een probleem gezien. Zonde, want zweten is heel gezond. Wanneer onze lichaamstemperatuur oploopt door intensief te sporten of door een warme zomerzon moeten we deze overtollige warmte kwijt zien te raken. Je lichaam doet dat door te zweten. De poriën in je lichaam scheiden vocht af in de vorm van zweet. Je bloedvaten geven vervolgens warmte af aan het zweet. Zo voorkomt je lichaam dat je oververhit raakt. Zonder zweten loop je lichaamstemperatuur zo hoog op dat het levensbedreigend is. Dat we soms op ongelukkige momenten flink zweten moeten we dus maar voor lief nemen, want zweten is heel belangrijk.
Zweet is geurloos
Zweet bestaat bijna alleen uit water en is dan ook geurloos. Hoe het kan dat je zweet soms toch kan stinken? Dat komt doordat het zweet op je huid in aanraking komt met bepaalde bacteriën. Angstzweet, ja dat bestaat echt, zorgt ook voor geurtjes. De oksels en geslachtsdelen bevatten een ander soort zweetklieren dan de rest van je lichaam. En deze zweetklieren geven, jammer maar helaas, wel geurend zweet af. Op zoek naar tips tegen zweetgeurtjes? In dit artikel lees je hoe het komt dat je zweet soms meer ruikt dan anders.
Zo train jij je zweetklieren
Bij grote inspanningen is het belangrijk om voldoende warmte kwijt te kunnen. Wie niet gewend is om intensief te bewegen bij hoge temperaturen kan lastiger warmte kwijtraken. Hoe dit komt? Naast het trainen van je conditie en je spieren hebben ook je zweetklieren training nodig. Door het regelmatig hoge temperaturen op te zoeken of door de intensiteit van je training langzaam op te hogen train je je zweetvermogen. Dit vermogen kan zelfs van één liter zweet naar drie liter zweet per uur gaan! Extra belangrijk dus om voldoende water te blijven drinken. Ook als het koud is! Je lichaam ontwikkelt meer zweetklieren en vergroot je bestaande zweetklieren om deze hogere zweetcapaciteit aan te kunnen. Meer zweten? Daar zitten we toch niet op te wachten? Een groter zweetvermogen kan goed van pas komen. Wanneer je ongetraind een hoge inspanning levert of als je gaat sporten bij een hoge temperatuur loop je een grotere kans op oververhitting. Trainen maar dus!
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.
Beeldmateriaal: Pexels