Je hebt het vast en zeker gemerkt: alles wordt duurder, ook de boodschappen. Is dat een reden om kiloknallers en diepvriespizza’s in te slaan? Nee! Met deze slimme tips scoor jij namelijk gezonde boodschappen voor een betaalbare prijs.
Vaak denken we dat gezond eten duur is. Als we massaal noten, vleesvervangers, avocado, hippe superfoods en populaire energierepen inslaan dan loopt het bedrag op het kassabonnetje inderdaad flink op. Maar het kan ook anders. Gezond eten kan met een paar handige tips veel goedkoper, kijk maar:
1. Doe de boodschappen op de markt
Sla groente en fruit zo veel mogelijk in op de markt. Win-win-win situatie want deze producten zijn vaak goedkoper, verser én milieuvriendelijker.
2. Maak een boodschappenlijstje
Voor de hand liggend? Misschien, maar zó belangrijk: maak een boodschappenlijstje. Je bent hierdoor minder geneigd om producten te kopen die je helemaal niet nodig hebt. Ook kun je fijne aanbiedingen en handige boodschappentips in je lijstje opnemen. Zo stap je de volgende keer goed voorbereid de winkel in!
3. Houd de aanbiedingen in de gaten
Let gedurende de week op aanbiedingen. Via deze site vind je per week alle reclamefolders. Of download de Reclamefolder App. Heb je een favoriete supermarkt? Vraag een bonuskaart aan: zo krijg je vaak persoonlijke aanbiedingen op basis van jouw favoriete producten. Zijn er aanbiedingen van houdbare producten zoals koffie, wc papier of rijst? Inslaan! Zitten er bij jou in de buurt meerdere supermarkten bij elkaar? Doe de boodschappen dan per supermarkt en schrijf per winkel de aanbiedingen op. Zo scoor je per winkel de goedkoopste producten.
4. Plan je maaltijden
Plan de hoofdmaaltijden voor de komende week alvast in. Dit kost eventjes tijd, maar op de dag zelf ben je jezelf erg dankbaar. Zoek recepten op met dezelfde ingrediënten. Heb je voor het ene recept bijvoorbeeld een halve paprika en een halve courgette nodig? Zoek een ander recept waarbij je de andere helft van deze ingrediënten kunt gebruiken. Zo verklein je de kans dat je aan het einde van de week kliekjes, en dus geld, weg moet gooien. Een goede voorbereiding is het halve werk!
5. Kook met producten uit het seizoen
Duurzamer én goedkoper. Deze producten hoeven vaak niet ingevlogen te worden omdat ze in het juiste seizoen gewoon op Hollandse bodem geteeld worden. Nog niet overtuigd? Eerder gaven we je al vijf redenen om volgens de seizoenen te eten.
6. Koop diepvriesgroenten en -fruit
Diepgevroren groente en fruit zijn vaak goedkoper dan verse producten. Zeker als je producten wilt eten die in het seizoen minder goed verkrijgbaar zijn. Diepvriesproducten zijn ook nog eens stukken makkelijker: ze zijn namelijk al voorgesneden.
7. Goedkope vleesvervangers
Vlees, vis en kant-en-klare vleesvervangers zijn nou eenmaal prijzig. Goedkopere opties? Peulvruchten, eieren, witte kaas, huismerk mozzarella, tempeh, tofu en pinda’s. Door flink te variëren tussen deze verschillende soorten krijg je voldoende voedingstoffen binnen.
8. Prijs per kilo
Voordeelverpakkingen lijken vaak goedkoper, maar schijn bedriegt. Verschillende verpakkingen hebben vaak nét een ander formaat met een andere inhoud. Dit maakt het lastig om producten te vergelijken. De oplossing? Kijk naar de prijs per kilo. In kleine lettertjes staat deze prijs op het product zelf of op het prijskaartje van het schap.
9. Bukken maar
Onder in de schappen vind je vaak de beste deals. Op deze plank staan vaak de budgetproducten van huismerken. Voor sommige producten hebben we allemaal natuurlijk ons favoriete merk. Maar voor veel producten maakt het je misschien niet zo veel uit voor welk merk je kiest. Dat wordt bukken, dus.
10. Neem een lunchpakketje mee
Ga je een dag(deel) de deur uit? Neem lunch, tussendoortjes en voldoende drinken mee. Wanneer je onderweg ergens een broodje, salade of koffie haalt ben je veel meer geld kwijt. Een koffie to-go lijkt niet zo’n verschil te maken. Maar al deze kleine bedragen bij elkaar schelen je aan het einde van de maand een hoop geld. Alle (grote) beetjes helpen!
11. Evalueer
Reflecteren? Echt? Ja, echt! Bekijk je bankafschriften om inzicht te krijgen in hoeveel je uitgeeft aan boodschappen. Je kunt er zelfs een uitdaging van maken om elke week zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Wie zegt dat goedkoop en gezond eten niet leuk mag zijn?
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.
Beeldmateriaal: Unsplash