Vis eten is gezond – moeders zeggen het tegen hun kinderen, onderzoekers zeggen het in hun studies en de Gezondheidsraad zet het in haar advies aan alle Nederlanders. Maar waarom is vis gezond? Wat is er zo speciaal aan visvetzuur? En hoe komt die vis eigenlijk aan al dat gezonde vet?
De redacteuren van gezondNU lezen elke week wel een onderzoek of advies waarin een arts of onderzoeker stelt: eet vis, want gezond voor… De opsomming die we lezen op die puntjes is eindeloos; vis is goed voor de huid, voor de ogen en het geheugen. Het helpt de concentratie, de weerstand en is zelfs een steuntje in de rug bij de overgang. Vis rules! Maar waarom ook al weer?
Daarom is vis gezond
Vis is gezond omdat het vitamine A en D bevat (vette vis), jodium (zeevis) en selenium. Allemaal gezonde nutriënten. En natuurlijk zit in vette vis het vetzuur omega-3. En juist dat vetzuur is het geheime viswapen wat weinig andere voedingsproducten hebben.
Het orgaan in ons lijf dat het meest blij wordt van visvetzuur is het hart. Door de visvetzuren EPA en DHA wordt het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten verkleind. Maar ook een zwangere vrouw die genoeg vis eet, zorgt zo voor een optimale ontwikkeling van de hersenen van de baby.
Janette de Goede, onderzoeker bij Wageningen UR, bevestigt de gezonde effecten van vis. “Door vis te eten krijg je voldoende van deze dierlijke vetzuren binnen en behaal je gezondheidswinst. Wanneer je één keer per week vette vis eet, heb je vijftien procent verlaagd risico op het overlijden aan een hartziekte, zoals een hartinfarct.”
Volstaat een pil met visolie?
Er zijn veel mensen die dol zijn op gezond eten, maar niet zo gek zijn op vis. Wat dan? Omega-3-vetzuren kunnen ook gemaakt worden door ons lichaam uit plantaardige ingrediënten, bijvoorbeeld uit lijnzaadolie of walnoten. En er zijn natuurlijk supplementen op de markt met visolie. Net zo goed als een haring of zalm? “Nee”, zegt De Goede stellig. “Een vis bevat meer gezonds dan alleen de visvetzuren, zoals vitamines en mineralen. Met alleen supplementen, mis je deze goede eigenschappen.”
Hoe komt die vis eigenlijk aan al dat gezonde vet?
Vissen maken trouwens niet zelf omega-3-vetzuren aan, legt Ingeborg Brouwer (Vrije Universiteit) uit. “Kleine vissen halen dit vet uit algen, de grote vissen uit de consumptie van andere vissen. Het is een kleine keten.”
In het rijtje gezond leven, staat standaard meer sporten, minder stressen en minder snoepen. Gelukkig kan daar nu ook één leuk ding bij: meer vis eten. Gezond leven is in dat geval zeker geen straf.