Een lunch die een genot is voor je ogen, smaakpapillen én lichaam? Geen probleem. Wij verzamelden vier heerlijke gerechten met ingrediënten als aubergine, schapenkaas, gerookte zalm en limoen. Begin je al te watertanden? Maak dan nog dit weekend één van deze gezonde en lekkere lunchgerechten.
Ons lichaam heeft een doel: zo optimaal mogelijk functioneren en zo gezond mogelijk blijven. Om dat doel waar te maken, snakt ons lichaam naar gezonde stoffen. En daar kom jij om de hoek kijken. Jij kunt namelijk eten volgens het zuren en basen principe. Eet je volgens die gedachte, dan help je je lichaam een handje om in balans te blijven. Fijn, toch? Wat nog fijner is: met het zuren en basen principe maak je gerechten om van te smullen. Win-winsituatie!
Auberginesandwich met schapenkaas en pesto
Ingrediënten vulling: Quinoa, gierst, wortel, ui, erwten, prei, 135 ml water, 2-3 theelepels pesto rosso, 50 gram schapenkaas, 5 stuks gedroogde tomaten, 6-7 groene olijven zonder pit, kruidenzout, peper, basilicum
Ingrediënten voor de sandwiches: 1 aubergine, 5 eetlepels olijfolie, 1 tot 2 teentjes knoflook, kruidenzout, peper, basilicum
Bereid de quinoa en gierst volgens de verpakking. Wok de wortel, ui, erwten en prei. Voeg het vervolgens samen in een pan en laat het even afkoelen. Mix dan de pesto en kruidenzout erdoorheen, plet de schapenkaas met een vork en meng met de tomaten, olijven en kruiden. Mix het vervolgens allemaal door elkaar.
Was de aubergine en snijd deze in de lengterichting in stukken en bestrooi ze met kruidenzout. Doe 4 eetlepels olie in een kopje en voeg daarna de geperste knoflook, basilicum, peper en kruidenzout toe. Strijk de auberginestukken aan één kant in met de kruidenolie. Schep de vulling op één auberginestuk aan en leg het tweede stuk er bovenop. Druk het voorzichtig aan. De delen die je met olie hebt ingevet moeten aan de buitenkant zitten. Verhit vervolgens een eetlepel olie in een pan en bak de sandwiches aan beide kanten goudbruin.
Tip:
- let erop dat de vulling niet te nat is.
- je kunt de sandwiches ook roosteren: 10 tot 15 minuten onder de gril aan beide zijden.
- Let er dan wel op dat de sandwich niet geplet wordt en de vulling eruit loopt.
Boekweitpap met amandelmelk
Ingrediënten: Boekweitvlokken, amandelmelk (ongezoet!), banaan, frambozen, dadels/vijgen, grofgemalen lijnzaad, kokosvlokken, kaneel.
Laat de boekweitvlokken een nacht weken in water. Spoel het daarna af en meng alles door elkaar. De hoeveelheden kun je zelf bepalen!
Tip:
- de amandelmelk kun je ook vervangen voor rijstmelk of havermelk.
- Ook kun je nog andere ingrediënten toevoegen of vervangen, denk aan peer, perzik, rozijnen, lijnzaadolie, honing.
Romige courgettesoep met gerookte zalm
Ingrediënten: Courgette, gerookte zalm, groentebouillon, knoflook, peper, ui, verse roomkaas, zout
Bak de ui en knoflook kort. Snijd ondertussen de courgette in stukken en doe ze in de blender. In een pan malen met een staafmixer kan natuurlijk ook! Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten, behalve de gerookte zalm, door de soep. Laat de blender of staafmixer zijn werk doen en laat het daarna in een pan pruttelen. Let erop dat het net niet gaat koken. Snijd de gerookte zalm in stukken en verdeel die over twee soepkommen. Hier schenk je de warme soep overheen.
Salade met quinoa, limoen en rode kool
Ingrediënten: Appelazijn, bosui, geraspte gember, honing, koriander, limoen, quinoa, rode kool, rode paprika, sesamolie, sojasaus, tahin en wortel
Kook de quinoa volgens de verpakking. Snijd de de paprika, wortel en rode kool in stukjes of reepjes en doe het in een grote kom. Snijd de bosui en koriander en schuif het in de kom. Voor de dressing meng je de limoensap met de tahin, geraspte gember, sojasaus, honing, appelazijn en sesamolie. Vervolgens hussel je het allemaal door elkaar.
Tip:
- Wees zuinig met tahin, gebruik ongeveer 2 eetlepels.
- Voeg appel toe