Groene en zwarte thee, kamille,- rooibos- en muntthee of een heerlijke melange: er zijn eindeloos veel smaken van het warme drankje. Het is lekker én gezond, maar wist je dat thee ook vaak cafeïne bevat. Hoe zit dat? En welke theesoorten zijn dan wél cafeïnevrij?
Allereerst is het goed om te weten wat cafeïne precies met je lichaam doet. Het stofje werkt oppeppend, geeft een verbeterde concentratie en zorgt ervoor dat vermoeidheid verdwijnt. Niet gek waarom koffie, wat ook veel cafeïne bevat, dus zo’n geliefde drank is. Met name in de ochtend. Toch zijn er ook nadelen als je te veel cafeïne binnenkrijgt. Zo kan het zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen of rusteloosheid. Om beter te kunnen slapen, skippen veel mensen ‘s avonds hun kopje koffie. Maar vergis je niet: ook bepaalde theesoorten bevatten cafeïne.
Hoeveel cafeïne bevat een theekopje dan precies? Wanneer drink je te veel cafeïne? En welke theesoorten moet je vermijden als je liever cafeïnevrij drinkt? Wij praten je bij.
Thee met cafeïne
Cafeïne wordt, als het in thee zit, ook wel theïne genoemd. Hoeveel cafeïne er in je kopje thee zit hangt af van hoe sterk de thee is gezet, de grootte van je mok en de soort thee. Gemiddeld zit er in één kopje thee 30 milligram cafeïne. Maar wanneer drink je eigenlijk te veel cafeïne? Volgens het Voedingscentrum kun je ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen. ”Dat geeft geen, of mogelijk een positief effect op de gezondheid van hart en bloedvaten’, aldus het Voedingscentrum. Dat advies houdt er ook rekening mee dat je nog 100 mg cafeïne binnenkrijgt uit andere bronnen, zoals uit frisdrank en chocolade.
Voor zwangere vrouwen is dat anders. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je ongeveer 200 milligram cafeïne per dag drinken, maar het advies is om in deze periode zo min mogelijk cafeïne tot je te nemen. Let wel op: het gaat om een richtlijn, benadrukt het Voedingscentrum. Als je gevoelig bent voor cafeïne is het verstandig voorzichtig te zijn. Cafeïnevrije thee is dus niet alleen een verstandige optie als je zwanger bent of borstvoeding geeft, maar ook als je kampt met bijvoorbeeld slaapproblemen.
Verschillende soorten thee
De keuze voor thee is reuze. Dat besef je je misschien wel als je in de supermarkt voor het koffie-en theeschap staat te turen. Welke verschillende theesoorten bestaan er allemaal en welke zijn dan precies cafeïnevrij? We zetten het voor je op een rijtje.
- Thee met cafeïne: Dit zou je ook de échte thee kunnen noemen. Alle bekende theesoorten zoals groene thee, zwarte thee, witte thee en oolong thee zijn gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. Aangezien de bladeren van deze plant natuurlijke cafeïne bevatten en thee voornamelijk van de theebladeren wordt gemaakt, bevatten deze theesoorten cafeïne. Alle varianten van deze theesoorten zoals Ceylon, Earl Grey en ga zo maar door zijn dus thee mét cafeïne.
- Kruidenthee: In plaats van theebladeren vormen andere planten, kruiden, bloemen of zaden het hoofdingrediënt van deze thee. In principe kun je kruidenthee dan ook geen ‘echte’ thee noemen en dan ook cafeïnevrij. Kruidenthee is dus perfect voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. De kruidenthee die wél cafeïne bevat zijn guaranathee, guayusathee en yerba mate.
- Vruchtenthee: Ook bij deze thee worden geen blaadjes van de Camellia Sinensis gebruikt, waardoor vruchtenthee over het algemeen geen cafeïne bevat. Wel bevat het gedroogde vruchten. De bekendste soorten zijn rode vruchtenthee en appelthee.
- Infusies: In principe is alle thee en ook de kruiden- en de vruchtenthee, een infusie. Alleen wordt kruidenthee en vruchtenthee meer gezien als een droge melange. Verse kruiden, zoals muntthee of een gemberthee wordt vaker gelabeld als infusie.
Cafeïnevrije thee
Goed om de verschillen tussen de theesoorten te kennen dus, maar welke cafeïnevrij thee moet je nu precies kiezen als je in de supermarkt voor het koffie-en theevak staat? We zetten een kleine greep uit het eindeloze aanbod voor je op een rij.
1. Gemberthee
Veel theemerken hebben het tegenwoordig in het assortiment: gemberthee. Voor sommige theeleuten is de smaak van gember iets te intens, maar voor de liefhebbers van krachtig is deze thee perfect. De thee is ook leuk om zelf te maken. Toch te sterk? Voeg dan wat schijfjes citroen toe. Gember(thee) kan helpen bij misselijkheid en heeft ook de kracht om ontstekingen te remmen en pijnklachten te verminderen. En het bevat dus geen cafeïne. Zowel uit de supermarkt als gemaakt in eigen keuken.
2. Kamillethee
Kamillethee is misschien wel de populairste kruidenthee en volledig cafeïnevrij. Deze cafeïnevrije thee staat ook wel bekend om zijn kalmerende werking en wordt dan ook gezien als het perfecte drankje voor het slapen gaan. Geen wonder dat kamille in ieder medicijnkastje thuishoort.
3. Rooibosthee
Een veel gedronken theesmaak is rooibos. Ook hiervan zijn allerlei varianten verkrijgbaar en – goed nieuws – ze zijn allemaal cafeïnevrij. Deze soort is niet gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis, maar van de bladeren van de rooibosplant in de Cederberg Bergen in Zuid-Afrika. Rooibosthee is bovendien rijk aan antioxidanten en perfect als ijsthee te drinken met een schijfje citroen of appelsien.
4. Pepermuntthee
De smaak van pepermunt hoeven we niet te omschrijven, toch? Een heerlijke, warme drank met ook nog eens een geneeskrachtige werking. Pepermunt staan namelijk ook wel bekend om de antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Nog een positief puntje aan de pepermuntthee: het is helemaal cafeïnevrij!
Thee kopen in de supermarkt? Bekijk in de TikTok-video hieronder welke theesoorten geen cafeïne bevatten:
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.