Heb je last van hoofdpijn, spierpijn of heb je te diep in het glaasje gekeken? Dan neem je vast wel eens een pijnstiller. Maar wanneer slik je nou een paracetamol en wanneer kies je voor ibuprofen?
Wandel je door de gangpaden van een drogist, dan is de kans groot dat je keuzestress krijgt door het aanbod aan pijnstillers. Het is dan ook goed om te weten wanneer je welke pijnstiller je gebruikt als je last hebt van kwaaltjes. Er zit namelijk weldegelijk een verschil tussen paracetamol en ibuprofen.
Twee soorten
Allereerst is het belangrijk om te weten dat de pijnstillers in de drogisterij in te delen zijn in twee soorten: paracetamol en Nonsteroidal Anti-imflammatory Drugs, oftewel: NSAID, een groepsnaam voor medicijnen zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Ze hebben allebei een iets andere werking en bijwerkingen.
Paracetamol
Paracetamol hebben we bijna allemaal wel in huis. Het is voor velen dan ook de eerste keus als het gaat om pijnstillers. Begrijpelijk, want paracetamol heeft geen waslijst aan bijwerkingen en werkt vaak goed tegen griepachtige verschijnselen, koorts en hoofdpijn. Daarnaast kan je een paracetamol slikken als je last hebt van oorpijn, migraine, griep, of verkoudheid.
NSAID’s
Dan hebben we nog de pijnstillers die vallen onder NSAID. Dit zijn bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac en naproxen. Net al paracetamol verlaagt het koorts, maar het pilletje heeft meer effecten. Het helpt bijvoorbeeld ook om ontstekingen te remmen en ze zorgen ervoor dat verkrampte spieren beter kunnen ontspannen. Ibuprofen wordt daarom vaker gebruikt tegen spierpijn of menstruatiepijn.
Een nadeel: ibuprofen, diclofenac en naproxen brengen meer bijwerkingen met zich mee in vergelijking met paracetamol. ”Pijnstillers die vallen onder NSAID kunnen je maagslijmvlies aantasten, waardoor je last krijgt van je maag en/of darmen. Daarnaast kunnen mensen met nierproblemen en hart- of vaatziekten beter voorzichtig zijn met deze pijnstillers, omdat deze hartfalen kunnen verergeren”, vertelt Jeroen van de Pol (31), apotheker bij Benu tegen het AD.
Ook belangrijk om te weten: naast de ontstekingsremmende werking en de bijwerkingen is er nog een verschil tussen paracetamol en ibuprofen. Je lichaam breekt de medicijnen namelijk op een andere plek af. Paracetamol in je lever en ibuprofen in je maag.
Ibuprofen, diclofenac en naproxen
En wat is dan het verschil tussen de andere NSAID-pijnstillers, zoals diclofenac en naproxen? Bijna niets, vertelt apotheker van de Pol. ”Het zijn eigenlijk soortgelijke medicijnen. Diclofenac is soms wat milder voor de maag, maar riskanter bij hart- en vaatziekten. Naproxen werkt langer, maar kan meer maagklachten geven.’ En ibuprofen kan de bloedverdunnende werking van aspirine remmen.”
Langdurig gebruik van paracetamol
Pijnstillers werken meestal binnen een halfuur, maar let op dat je het niet langdurig slikt. Volwassenen mogen hooguit 4 keer per dag 1 tot 2 pillen paracetamol van 500 milligram gebruiken. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen. Slik het nooit langer dan een maand achter elkaar. Ibuprofen mag je voor pijn 5 dagen gebruiken en voor koorts slechts 3 dagen.
Lees voor je pijnstillers gebruikt altijd eerst de bijsluiter door voor de juiste dosering en om wisselwerking met andere medicijnen te voorkomen.
Ziek zijn komt nooit uit. Hoe help je je lichaam er weer bovenop? Huisarts Wim Roukema geeft vier gouden regels om te herstellen van griep.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.