Een banaan voor het sporten, als tussendoortje of als ontbijt. We eten met zijn allen veel van deze gele vrucht. In vergelijking met andere fruitsoorten bevat de banaan niet veel vitamine C, maar wel veel kalium, magnesium en vezels. Er valt nog veel meer te vertellen over deze geliefde vrucht. Wij delen 5 feiten die je nog niet wist over bananen.
Geheim 1: Bananen groeien niet aan bomen
Je leest het goed. De ‘bananenboom’ is eigenlijk een plant, of beter gezegd een kruid. In de bananenplant komt namelijk geen hout voor. De ‘stam’ van de plant bestaat uit bladstelen die elkaar overlappen. Maar door de omvang van de plant wordt deze vaak beschouwd als boom. En de baan zelf? dat is botanisch gezien een bes. In de plantkunde hebben bessen de pitten aan de binnenkant zitten – net als de banaan. En daarnaast hebben de bloemen waar bessen uitgroeien meerdere eierstokken. Zo ook de bananenplant.
Geheim 2: Ondanks de vele soorten worden bananen met uitsterven bedreigt
Er zijn meer dan duizend bananensoorten, en toch wordt de plant met uitsterven bedreigt. Hoe zit dat? Ondanks de vele verschillende soorten zijn er maar enkele soorten die lekker zijn om te eten én die geschikt zijn voor teelt en export. De bananen die wij kennen als ons fruit zijn erg kwetsbare soorten. Voor de uitbraak van de Panamaziekte was de Gros Michel de meest gangbare banaan. Tegenwoordig worden de Cavendish-bananen het meest geteeld voor export. Maar het is nog de vraag of deze soort is opgewassen tegen de nieuwe variant van de Panamaziekte. De Cavendish-banaan is nu vrijwel de enige soort die je binnen Europa kunt kopen.
Geheim 3: Van thee tot muggenbeet: je kunt van alles met de schil
De schil van de banaan bevat de meeste kalium en magnesium. Zonde om weg te gooien! Maak bijvoorbeeld thee van je bananenschil door de schil in water te koken. Eventueel kun je hier melk en honing aan toevoegen. Maak een chutney van de bananenschil of gebruik de schil als vleesvervanger? Google maar eens op ‘pulled banana peel’. Gebruik dan wel een schil van een biologische banaan. Voor de schil van de banaan bestaat namelijk geen norm voor bestrijdingsmiddelen. Verder kun je bananen(schillen) goed gebruiken in de badkamer. En er wordt zelfs beweerd dat de jeuk of irritatie van een insectenbeet kan verminderen door er met een bananenschil over te wrijven.
Geheim 4: Je kunt banaan verwerken in elk gerecht
De banaan kun je natuurlijk gewoon zo uit het vuistje eten. Maar met deze fruitsoort kun je zoveel meer. Gebruik banaan in smoothies of leg je een banaan in stukken in de vriezer om hier bananenijs van te maken. De mogelijkheden om dit fruitsoort te verwerken in baksels zijn eindeloos. Zo kun je er ontbijtmuffins, pannenkoekjes, bananenbrood of granola mee maken. Genoeg inspiratie voor makkelijke en gezonde ontbijtjes. In deze gerechten kun je banaan zelfs inzetten als vervanger van ei om je baksels vegan te maken. Banaan bevat veel zetmeel wat bindend werkt. Prak een halve banaan per ei ter vervanging.
Geheim 5: Je pelt bananen verkeerd
Pel jij bananen altijd vanaf het steeltje? Dan doe je dit al je hele leven verkeerd! Wij kunnen wat leren van de chimpansees: deze dieren pellen bananen vanaf de onderkant. De andere kant tegenover het steeltje dus. Zo pel je een banaan sneller én ontstaat er niet zo’n zachte drukplek waar je de banaan opent. Nog een voordeel: de eerste hap bevat dan niet het zwarte stukje bij het steeltje dat niet zo lekker smaakt. Dit stukje is een overblijfsel van de bloem waaruit de banaan is gegroeid.
Weten of het eten van een banaan helpt om beter te slapen? We vertellen er meer over in dit artikel.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.