Net als je op vakantie bent, krijg je een blaasontsteking. Is dat domweg pech of ben je hier in de zomer vatbaarder voor? En wat zijn eigenlijk de beste tips om een blaasontsteking te voorkomen? We vroegen het uroloog Paul Veenboer: “In de zomertijd wordt er zo rond de tien tot twintig procent meer antibiotica voor blaasontstekingen verkocht.”
Ben je in de zomer vatbaarder voor een blaasontsteking?
Paul Veenboer, uroloog bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis: “Uit een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE bleek dat blaasontstekingen bij jonge vrouwen vaker in de zomer voorkomen. Het gaat niet om enorme verschillen, maar er lijkt wel een trend te zijn. Zo wordt er in de zomer rond de tien tot twintig procent meer antibiotica voor blaasontstekingen verkocht. Eerdere studies lieten ook al zien dat er meer bloedvergiftigingen met de E. Coli-bacterie in de zomer voorkomen, zo’n 1 tot 35 procent meer, wat mogelijk uit de urinewegen afkomstig is.”
Wat is de oorzaak?
“De oorzaak is niet zeker. Er zijn wel twee mogelijke verklaringen: in de zomer ben je relatief vaker uitgedroogd, omdat je meer zweet. Het is bekend dat je nieren dan de urine laten indikken en dat je minder vaak moet plassen, waardoor de urine langer in de blaas blijft staan en geconcentreerder is. Stilstaande urine in de blaas is een ideale broedplaats voor bacteriën. De tweede verklaring is dat mensen in de zomer meer seks hebben, waarvan ook bekend is dat het bij sommige vrouwen meer blaasontstekingen geeft.”
Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?
“Drink voldoende! Verder kunnen cranberries helpen. Hoeveel is niet bewezen, maar voor specifieke infecties met de E. colibacterie kunnen ze zeker zin hebben. Bij seksueel actieve vrouwen kan het helpen om direct na de seksuele gemeenschap te plassen. Plas sowieso altijd goed leeg en neem de tijd om te plassen. En als je moet, ga dan ook. Bij vrouwen na de menopauze kan het lokaal smeren van vrouwelijke hormonen helpen. Als ontstekingen erg vaak terugkomen, kan hier een urologische oorzaak achter zitten. Denk aan blaas- of nierstenen of een probleem met leegplassen. Dan is het verstandig om doorverwezen te worden naar de uroloog. Helaas zijn sommige mensen ook gewoon gevoelig voor blaasontstekingen. Er wordt dan nooit een onderliggende oorzaak gevonden, ondanks uitgebreid onderzoek.”
En wat kun je het beste doen als je een blaasontsteking hebt?
“Let op de symptomen. Als je vaak kleine beetje plast, pijn bij het plassen hebt, last hebt van je onderbuik en je urine stinkt of troebel is, dan is het verstandig om je urine snel bij de huisarts in te leveren. De huisarts kijkt dan of er witte bloedcellen en/of nitriet in de urine zit. Dit kan een blaasontsteking aantonen. Als dit het geval is, geeft de huisarts meestal een korte antibioticakuur van drie tot vijf dagen. Bij koorts is het een ander verhaal, dan moet er vaak langer behandeld worden. In het algemeen gaan blaasontstekingen vanzelf wel weer over, maar antibiotica verkort het beloop zeker. Bij zwangeren kan een blaasontsteking gevaarlijker zijn; zij moeten sowieso met antibiotica behandeld worden. Overigens is het zo dat vrouwen die vaak terugkerende ontstekingen hebben, soms van de huisarts antibiotica meekrijgen die ze kunnen gebruiken zodra ze de eerste symptomen al voelen. Dit bespaart een extra keer naar de huisarts gaan.” Blaasontsteking tegengaan of voorkomen? Hier check je nog tien tips.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.