Massaal zijn we bezig met gezonde voeding, veel bewegen, mediteren en tal van andere gezonde gewoontes. Maar sta je wel eens stil bij de gezondheid van je ogen tijdens het drinken van een kopje koffie? Goed om te weten: deze 10 gewoontes kunnen je ogen beschadigen.
Volgens Nimmi Mistry, opticien bij Vision Direct, hebben je dagelijkse gewoontes invloed op de gezondheid van je ogen. Oogziektes en -aandoeningen komen helaas maar al te vaak voor. Volgens actuele cijfers van het Oogfonds hebben meer dan 300.000 mensen in Nederland een visuele beperking. Voorkomen is beter dan genezen. Nimmi vertelt ons welke alledaagse gewoontes onze ooggezondheid beïnvloeden.
1. Te veel koffie drinken
Gaan koffie drinken en een goede gezondheid wel samen? Zoals we al eerder schreven kan een kleine hoeveelheid koffie per dag zelfs bijdragen aan een fitte leefstijl. Wie koffie drinkt krijgt cafeïne binnen. In kleine hoeveelheden – twee kopjes koffie per dag – kan dit gezondheidsvoordelen opleveren zoals een betere concentratie. De voordelen gelden echter alleen bij een matige hoeveelheid cafeïne. Volgens Nimmi kan een overmatig grote hoeveelheid cafeïne je ogen zelfs beschadigen. Te veel cafeïne kan zorgen voor een verhoogde druk in het oog. En dit wordt in verband gebracht met het optreden van glaucoom. In dit artikel vertellen we je meer over deze sluipende oogziekte.
2. Onvoldoende slapen
We hoeven je vast niet te vertellen dat voldoende slaap belangrijk is voor een fit lijf. Een onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift BMJ toont aan dat er een verband is tussen slaapproblemen en de oogziekte glaucoom. Onder slaapproblemen vallen onder andere slapeloosheid, overdag moe zijn, te veel slapen en snurken. Slecht slapen kan allerlei oorzaken hebben. Eén daarvan is je menstruatie. Vrouwen verliezen in hun leven vijf maanden aan slaap door menstruatie. Dit fenomeen heet periodsomnia. Deze vier tips kun je toepassen om beter te slapen tijdens je menstruatie.
3. Onbeschermd in de zon
Niet alleen je huid heeft baat bij een goede bescherming tegen uv-stralen. Ook je ogen kunnen beschadigen door uv-licht. Worden je ogen te veel blootgesteld aan uv-licht dan kan dit leiden tot fotokeratitis. Deze oogaandoening wordt ook wel sneeuwblindheid genoemd. Wat een zonnebril doet om je ogen te beschermen? Veel! Een zonnebril beschermt je ogen op dezelfde manier waarop een zonnebrandcrème je huid beschermt. Hoe je een geschikte zonnebril uitkiest en op welke momenten je een zonnebril moet dragen lees je in dit artikel.
4. Veel schermgebruik
Hoeveel tijd per dag spendeer jij achter een beeldscherm? Als je werkt met een laptop, telefoon of tablet en in de avonduren achter de tv kruipt voor je favoriete serie is de kans groot dat het aantal uur flink oplopen. Tel daar het scrollen op sociale media en het versturen van appjes bij op. Al dat schermgebruik kan zorgen voor vermoeide of droge ogen, wazig zicht en hoofdpijn. Helaas houd het daar niet op. Blauw licht kan volgens Nimmi schade aan het netvlies veroorzaken. Daarnaast knipper je vaak minder als je lang naar een scherm staart. Het gevolg? Juist: droge ogen. Nimmi tipt de 20/20 regel: kijk elke twintig minuten weg van je scherm en richt je blik voor twintig seconden op iets in de verte. Heb je vaak last van droge ogen? De vijf beste tips tegen droge ogen vind je hier.
5. Make-up gebruiken die over de datum is
Het liefst wil je je peperdure mascara of oogschaduw natuurlijk gebruiken totdat het product op is. Maar wist je dat make-up die je (iets) te lang bewaard hebt je ogen kan beschadigen? Oude make-up kwasten of borstels zijn van bacteriën. Volgens Nimmi kan dit een infectie veroorzaken dat leidt tot een oogontsteking. Check dus regelmatig of je make-upproducten nog houdbaar zijn. Hoe je dit doet? Dít tekentje op de verpakking vertelt je of je goed zit.
6. Onvoldoende groente eten
Dat wortels goed zijn voor je ogen is geen fabeltje. Vitamine A – volop aanwezig in wortels – zorgt ervoor dat je ogen makkelijker kunnen schakelen tussen licht en donker. Maar ook vitamine C is goed voor je ogen. Krijg je onvoldoende van deze vitamines binnen? Dan kan dit bijdragen aan het ontwikkelen van oogaandoeningen zoals staar en nachtblindheid, aldus Nimmi. Meer groenten eten lastig? Niet met deze slimme tips.
7. Roken
Ben – of ken – je iemand die rookt, dan hebben de afbeeldingen op verpakkingen van sigaretten je vast al eens gewaarschuwd tegen oogaandoeningen. Roken kan ontstekingen veroorzaken in de weefsels rondom je ogen. Stoppen met roken is de enige manier om de schade te beperken. En niet alleen de gezondheid van je ogen gaat erop vooruit zodra je stopt met roken. Dít gebeurt er in je lichaam zodra je stopt met roken (wil je weten!).
8. Je contactlenzen te lang dragen
Slaap of zwem je weleens met je contactlenzen in? Dit is niet zo goed voor je ogen. Laat je je lenzen langer in dan de aanbevolen tijd? Dan kan dit zorgen voor droge ogen of een gezwollen hoornvlies door een verminderde zuurstoftoevoer naar je oog. Zet een wekker als reminder als je van jezelf weet dat je je lenzen weleens vergeet uit te doen.
9. In je ogen wrijven
We doen het allemaal: in onze ogen wrijven. Het lijkt onschuldig maar het wrijven in je ogen zorgt ervoor dat bacteriën die op je hand zitten in je oog worden verspreid. En dit kan weer leiden tot een oogontsteking. Ook kan wrijven in je ogen volgens Nimmi de druk in je oog verhogen. Zoals we eerder vertelden kan dit bijdragen aan het ontwikkelen van glaucoom. Heb je vaak last van jeuk rondom je ogen? In dat geval is het slim om even langs een opticien of huisarts te gaan.
10. Stress
Last but not least: stress. Stress is de boosdoener van veel (onverwachte) klachten, zo ook oogproblemen. Stressgerelateerde oogproblemen zijn trillende oogleden of vermoeide ogen. Nimmi tipt ademhalingsoefeningen, een bezoek aan een opticien en bovenal het verminderen van stressfactoren om deze oogproblemen te verminderen.
Hoe gezond zijn jouw ogen? Doe de test in het meinummer van Gezondnu!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.