Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te stoppen met het slikken van de pil. Misschien heb je weleens gelezen dat dit kleine pilletje een boel vervelende bijwerkingen kan hebben. Of misschien heb je het (ongevraagde) advies gekregen om te stoppen met de pil. Maar kun je zo een, twee, drie stoppen met slikken? Dít wil je erover weten.
Wat gebeurt er in je lijf als je stopt met het slikken van de anticonceptiepil? Wij vroegen het aan gynaecoloog Barbara Havenith.
Wat doet de pil met je lijf?
We beginnen bij het begin: wat gebeurt er in je lijf als je de pil slikt? De gewone pil (meest gangbare pil) bevat twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Volgens Thuisarts.nl zorgt het hormoon progestageen ervoor dat je niet zwanger wordt: je hebt geen eisprong, het slijm in je baarmoedermond wordt dikker zodat sperma er minder goed doorheen komt én een bevrucht eitje kan zich niet vastmaken in je baarmoeder. Oestrogeen zorgt ervoor dat je regelmatig ongesteld wordt. Zoals we inmiddels weten zorgen deze hormonen niet alleen voor het voorkomen van zwangerschap. De pil kan – verschillend van persoon tot persoon – ook allerlei bijwerkingen hebben zoals somberheid, afname in libido en hoofdpijn. Is het schadelijk voor je gezondheid om langdurig de pil te slikken? In dit artikel vertellen we je meer.
Dít gebeurt er in je lijf zodra je stopt met slikken
Stop je met het slikken van de pil? Dan heeft dat ongetwijfeld een effect op je lijf. Gynaecoloog Barbara Havenith vertelt ons met welke effecten je rekening kunt houden. Zodra je stopt met het slikken van de anticonceptiepil krijgt je lichaam haar eigen natuurlijke cyclus weer terug. Je kunt hierdoor veranderingen merken op vruchtbare dagen in je cyclus zoals meer afscheiding of glazige afscheiding. Daarnaast kun je merken dat je gemoedstoestand zich aanpast aan de fase van je cyclus. Dit kan plezierig zijn omdat dit het mogelijk maakt om gebruikt te maken van je hormonen. Zo kun je leven naar de fases van je menstruatiecyclus. Ook fijn: je huid kan verbeteren, je kunt een hogere seksdrive ervaren, je kunt je meer jezelf voelen én je hebt van bepaalde vitamines en mineralen minder nodig. “Er is minder B12, foliumzuur, B6, magnesium en zink nodig, de hoeveelheid van deze stoffen neemt af in het bloed bij vrouwen die de pil slikken,” aldus Barbara.
Goed om te weten: stoppen met de pil kan ook negatieve effecten hebben. Zo kan je menstruatie pijnlijker en heviger worden, je huid kan onrustiger worden en PMS en PMDD klachten kunnen toenemen.
Kun je zomaar stoppen met het slikken van de pil?
Kun je op elk willekeurig punt in de maand stoppen met het slikken van de pil? Dit ligt aan het soort pil dat je slikt. Stoppen na de stopdagen kan altijd volgens Barbara. Stop je halverwege een strip, dan kan er in toch een eisprong optreden. Gebruik daarom een ander voorbehoedsmiddel als je zwangerschap wil voorkomen. Slik je de 3- of 4-fasen pil? In dat geval wordt het afgeraden om halverwege de strip stoppen met slikken.
Hoe lang duurt het voordat je je eigen cyclus weer hebt?
Je menstruatiecyclus beïnvloedt onder andere je stemming, je energielevel en hoeveel trek je hebt in suikers. Ken jij je eigen cyclus goed? Dan kun je rekening houden met dagen waarop je je energiek of juist futloos voelt. Als je de pil slikt heb je geen natuurlijke cyclus. Dit is voor veel vrouwen de reden om te stoppen met de pil, zodat ze hun ‘eigen’ cyclus weer terug krijgen. Zodra je stopt met het slikken van de pil herstelt je cyclus zich onmiddellijk, aldus Barbara. Toch zou het ook langer kunnen duren. Sommige vrouwen hebben post-pil-amenorroe. In dat geval blijft je menstruatie langere tijd uit na het stoppen met de pil? Duurt dit bij jou langer dan zes maanden voordat je menstruatie weer op gang komt? Breng dan een bezoek aan de huisarts om te achterhalen wat de oorzaak is.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.