Kerstcadeaus uitzoeken? Lastig. Kerstcadeaus maken? Leuk! We geven je vijf tips om de beste zelfgemaakte verrassingen te knutselen. Niet alleen duurzaam, persoonlijk, maar ook nog eens lekker low budget.
Niet alleen zijn zelfgemaakte (kerst)cadeaus erg fijn voor de portemonnee, het is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid, blijkt uit verschillende onderzoeken. Zo zegt deze studie dat knutselen helpt stress en stemmingswisselingen te verminderen. Ook zou hobby’en – bijvoorbeeld schilderen, tekenen, breien of schrijven – er volgens dit onderzoek voor zorgen dat mensen emotioneel stabieler zijn en meer tevreden met hun leven. Daarnaast zou het een positieve invloed hebben op de hersenen wanneer je wat ouder wordt.
Tips voor zelfgemaakte kerstcadeaus
Helemaal in de kersttijd, die voor sommige mensen weleens heel stressvol kan zijn, zijn al die voordelen van zelfgemaakte cadeautjes dus mooi meegenomen. Ideeën opdoen? Wij delen zeven creatieve verrassingen. Komen ze:
1. Kerstbal van wol
Wie veel restjes wol heeft, en houdt van grote ballen en kleur in de boom, kan deze kerstballen maken.
Nodig: Ballonnen – wol – glitter – behanglijm – een bakje – kwast (schuimpenseel) – lint
Aan de slag: blaas de ballon op tot de grootte die je wilt voor je kerstbal. Knoop het woldraadje om de knoop in de ballon. Wikkel de wol vervolgens om de ballon heen, een beetje strak, zodat het draad grip heeft op de ballon. Laat tussen de verschillende draadjes een beetje ruimte vrij. Ben je klaar, dan knip je het draad af. Stop het losse stuk aan de zijkant van de ballon tussen de andere lijnen en knoop die vast. Bedek de ballon en de wol grondig met lijm, zorg ervoor dat de hele oppervlakte bedekt is. Strooi er eventueel glitter over en laat hem een nacht drogen. Prik de volgende dag de ballon kapot. Knip de bovenkant van de ballon af en haal het overblijfsel van de ballon uit de wollen kerstbal. Knoop lintjes aan de ballen en hup – de boom in.
2. Christmas rocky road om van te smullen
Deze Christmas rocky road met witte chocolade is het perfecte cadeautje om op te sturen. Oorspronkelijk komt de rocky road uit Australië, en het verhaal is eigenlijk heel mooi. Veel snoepgoed raakte na de lange zeereis uit Europa beschadigd. En om al dit snoepgoed niet te verspillen, bedachten de Aussies iets slims. Ze bedekten het met gesmolten chocolade! Het ideale van rocky road is dat het niet in de oven hoeft, dus je hebt het ook zo klaar! Alleen moet je even geduld hebben wanneer het staat op te stijven in de koelkast.
Nodig: 450 gram chocolade – 125 ml geschilde pistachenoten – 125 ml gedroogde cranberries – een handje mini marshmallows en M&M’s (of andere kleine snoepjes)
Aan de slag: smelt de boter en de chocolade au bain-marie tot je een egale massa hebt. Laat het mengsel vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg de marsmallows en de M&M’s toe; wanneer je het chocolademengsel niet zou laten afkoelen zul je merken dat de marsmallows direct gaan smelten. Nog steeds lekker, maar niet zo mooi voor het eindresultaat. Bedek een bakblik met bakpapier en doe het mengsel in het bakblik. Versier de rocky road met leuke sprinkles, suikerdecoratie en marsmallows. Laat hem minimaal twee uur in de koelkast opstijven, voordat je hem aansnijdt. En je rocky road is klaar!
3. Zelfgemaakte geurstokjes
Is jouw moeder, oma, zus of vriendin dol op geurstokjes? Maak dan een zelfgemaakt exemplaar! Het is supersimpel én je kunt je favoriete geur ervoor inzetten.
Geurstokjes werken eigenlijk heel simpel. De houten of bamboe stokjes bestaan uit een poreus materiaal. Die zuigen de geurvloeistof – bestaande uit olie, alcohol en etherische olie – op en laten deze vrij zodra het in aanraking komt met koude lucht. Dit wordt ook wel koude verdamping genoemd. Na een aantal weken raakt de vloeistof op en kun je deze bijvullen voor een nieuwe boost van geur in huis.
Nodig: 20 tot 30 druppels van je favoriete etherische olie – 30 ml glycerine of geurloze olie, zoals babyolie, jojobaolie of amandelolie – 20 ml alcohol 70% – een afsluitbaar potje of flesje – houten stokjes (bamboestokjes geven meer geur af, maar satéprikkers zijn ook prima) – vaasje met een toelopende hals
Aan de slag: Doe de olie of glycerine, alcohol en essentiële olie in een afsluitbare fles of pot. Sluit het flesje of potje goed en schud de ingrediënten door elkaar tot deze goed vermengd zijn. Giet de vloeistof in een vaasje of flesje met toelopende hals. Plaats de houten of bamboestokjes erin, en voilà: de eigen geurstokjes zijn klaar om cadeau te geven (of zelf te gebruiken natuurlijk).
Je kunt het vaasje of flesje versieren met bijvoorbeeld washi tape of schilder ‘m in een kleur naar keuze.
4. Feestmaal voor de vogeltjes
Niet alleen jij wilt een lekker ontbijt op bed. De vogels in je tuin ook. Geef ze een hartelijk ontbijtje, daar krijg je vast een mooi tjilpconcert voor terug!
Nodig: Bakvorm in een hartvorm – vogelzaad – frituurvet (blok)
Aan de slag: Smelt het frituurvet in een pan. Als het vloeibaar is, voeg je het vogelzaad eraan toe. Doe het mengsel in een bakvorm. Is het afgekoeld, dan haal je het uit de bakvorm en priem je een gaatje boven in het vormpje. Steek er later een touwtje door en hang je hart-ontbijt in de boom.
Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij, aldus de Vogelbescherming. Daarom is dit soort vet voor vogels goed bruikbaar. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als die op hun veren komt, tast de olie de conditie van het verenkleed aan. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect, wat zeker in de winter slecht is voor vogels.Alle do’s en don’ts weten over zelfgemaakt vogelvoer? Hier lees je er alles over.
5. Superscrub voor de beautyliefehebber
Om je lichaam van top tot teen te scrubben, hoef je geen dure bodyscrub te koken. De ingrediënten uit je keukenkastje doen het net zo goed.
Nodig: Schoon potje – 100 gram grof zeezout – 100 gram rietsuiker – 50 ml olijfolie – essentiële olie in de geur die jij lekker vindt, denk aan lavendel, rozemarijn, vanille
Aan de slag: Mix de ingrediënten in een kom en voeg een aantal druppels essentiële olie toe. Ruik of het sterk genoeg is, voeg anders nog een paar druppels toe. Bewaar de scrub ondersteboven, want dan zakt de olijfolie naar beneden. Je kunt de scrub ongeveer drie weken bewaren.
Ook leuk om te maken: scrub van koffiedik. Daarnaast zijn er nog véél meer toffe beautyproducten die je zelf kan fabriceren. In dit artikel lees je hoe je zelf een deodorantcrème, make-upremover en huid-en voetmasker kan maken.
6. Winterse slinger
Het drogen van sinaasappelschijfjes in de oven is helemaal hip en je kunt er een hele toffe slinger van maken. Het is een hartstikke mooie winterse decoratie om cadeau te doen.
Nodig: Touw – houten kralen, eventueel in meerdere formaten – flink wat gedroogde sinaasappelschijfjes – fluweel-lint of gewoon lint – potje gedroogd laurierblad – naald met vrij groot oog, waar je touw goed doorheen kan
Aan de slag: Voor dit kerstcadeau heb je – zoals je hierboven al las – flink wat gedroogde sinaasappelschijfjes nodig. Hoeveel precies, hangt af van hoe lang je de slinger wil maken en hoeveel sinaasappelschijfjes je per ‘laag’ wilt gebruiken. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat! Heb je genoeg schijfjes gedroogd en zijn ze klaar om te gebruiken? Knip dan een lang stuk touw af en maak aan één uiteinde een knoopje. Hou nog 5 cm touw over, zodat je er straks nog iets aan vast kunt knopen. Haal de andere zijde van je touw door het oog van de naald.
7. Duurzaam cadeau voor onderweg
In Nederland eten we – ondanks alle saladers en pokebowls – nog steeds het vaakst met een.. bammetje. Is de persoon aan die jij wil verrassen veel op pad? Geef hem of haar dan een zelfgemaakt boterhamzakje cadeau. Nee, niet van plastic natuurlijk. Vervang deze ouderwetse variant door een duurzaam en herbruikbaar exemplaar. Schaar in de aanslag en knippen maar! Hier lees je stap voor stap hoe je dit milieuvriendelijke cadeau maakt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.