In stoofpeertjes en glühwein steelt steranijs de show. Maar dit specerij is ook een ster voor je gezondheid. Naast een frisse adem en een betere spijsvertering, helpt steranijs ook tegen griep en verkoudheid. Wij geven je een recept voor winterthee en potpourri.
Illicium verum is de Latijnse naam voor steranijs. Illicium betekent ‘verleiding’, verum ‘echt’. Kortom, steranijs is een echte verleider! Dit specerij heeft een aantal gezonde krachten. Zo kun je het gebruiken voor:
- een frisse adem
- een betere spijsvertering
- griep en verkoudheid
- vastzittend slijm, hoest
Winterthee bij griep en verkoudheid
Wist je dat steranijs één van de ingrediënten is van het antigriepmiddel Tamiflu? Van dit specerij een verwarmende thee maken, helpt daarom bij griep en verkoudheid. Je maakt het zo: leg twee steranijsvruchten, een stuk verse gember van zo’n vier centimeter en een kaneelstokje in een flinke theekan. Giet hier 1,2 liter kokendheet water op en laat alles tien minuten trekken. Je kunt er eventueel je eigen favoriete zwarte, groene of rooibosthee aan toevoegen, net wat je wilt. Een mooie smaakcombinatie die verzacht bij griep en verkoudheid.
Koken met steranijs
Soms staat er in een recept dat je ‘de peul van steranijs’ moet gebruiken. Wat bedoelen ze daarmee? Je moet dan één punt van de steranijs afbreken. Steranijs is namelijk sterk van smaak. Je moet er dus niet te scheutig mee zijn, vooral niet met steranijspoeder, wat nog wat sterker van smaak is. Steranijs smaakt een beetje zoals ‘gewone’ anijs (fris, dropachtig), maar is sterker van geur en steviger en voller van smaak. Dat heeft steranijs te danken aan de aanwezigheid van een flinke portie anethol, een etherische olie. Vanwege de bijzondere smaak is steranijs de showstopper in veel zoete gerechten, maar ook in hartig komt hij prima tot zijn recht. Vooral in de oosterse keuken. Niet zo vreemd, want steranijs komt van oorsprong uit deze regio. Ook in het kruidenmengsel vijfkruidenpoeder hoort traditiegetrouw steranijs thuis.
Let op: kies wel alleen voor de eetbare variant van steranijs. Die komt uit China of Vietnam. Je hebt ook Japanse steranijs, maar die is giftig en niet te onderscheiden van de eetbare varianten. Je kunt ervan gaan hallucineren. Stop dus niet zomaar steranijs die bestemd is voor decoratie in je mond.
Maak je eigen potpourri
Weg met allerlei chemische luchtverfrissers, start het nieuwe jaar fris met je zelfgemixte potpourri. Wat heb je nodig? Een handjevol steranijs, wat kaneelstokjes, een twintigtal kruidnagels en een appel, een sinaasappel en een halve citroen in plakjes. Leg de plakjes fruit op een velletje bakpapier op een bakplaat. Zet de bakplaat drie uur lang in de oven op honderd graden. Laat de plakjes afkoelen en mix ze met de specerijen. Klaar is je eigen potpourri. Geniet van de warme geur.
Steranijs: Oosterse geluksbrenger
Steranijs is de gedroogde vrucht van een gele, narcisachtige bloem die aan een boom in China groeit. De boom kan wel twintig meter hoog worden en is groenblijvend met glanzende bladeren. De vruchten worden geplukt als ze nog niet rijp zijn en daarna gedroogd in de zon. Elke steranijs heeft tussen de vijf en acht armen, die één zaadje bevatten. Volgens Chinese legendes brengt het geluk om een steranijs te vinden met meer dan acht armen die helemaal intact is. Het is het Chinese equivalent van ons klavertjevier.