Steeds meer tuinen worden voor het gemak volgelegd met tegels en kunstgras. Naast werken, sporten, sociale gelegenheden, het huishouden én het zorgen voor jezelf en je gezin blijft er weinig tijd over om de tuin te onderhouden. Logisch, maar heel erg zonde. Want een tuin vol bloemen, struiken, bomen en beestjes draagt bij aan een gezond klimaat. En dat niet alleen: tuinieren is ook nog eens hartstikke goed voor je lijf.
Minderen met plastic, duurzamer eten en op de fiets naar je werk gaan. Stuk voor stuk gezond voor jezelf én de aarde. Tuinieren past helemaal in dit rijtje thuis. Mits je op een bepaalde manier met je tuin omgaat. Hoe zorg je voor een klimaatvriendelijke tuin? Volg dit stappenplan.
1. Vervang tegels voor groen
Tuin vol met tegels? Wip ze eruit. Op de website van Stichting RIONED wordt uitgelegd waarom tuinen vol tegels voor problemen zorgen. Binnen de bebouwde kom valt ongeveer de helft van de regen in openbare ruimte. Dit bestaat vaak uit wegen, bermen en groenstroken. Door het gras, struiken en bomen kan het water goed weglopen. De andere helft van de regen valt op het terrein van inwoners: op daken van huizen en in de tuin. Liggen de tuinen van de meeste bewoners vol met tegels? Dan kan het water moeilijker worden opgevangen door de bodem. Het gevolg? Het grondwater wordt niet aangevuld waardoor de bodem droog wordt én het overtollige water stroomt via regenputten het riool in wat de rioolwaterzuivering overbelast.
2. Begin bij een gezonde bodem
Om dezelfde reden dat je lijf goede voeding nodig heeft voor energie heeft de bodem in je tuin ook de juiste voedingstoffen nodig om planten te laten groeien. Wanneer is de bodem gezond? Gardeners World Magazine tipt om de bodem te testen op vier punten: structuur, geur, vochtigheid en beweging. Voor de beginnende tuinierdes onder ons: een gezonde bodem bevat lucht, ruikt naar bos, laat het water goed weglopen na een regenbui én bevat wormen, pissebedden en torretjes. Extra tips: laat de bodem met rust (niet te veel ploegen en aanharken) en laat afgevallen blad in het najaar liggen.
3. Maak zelf compost
Je bodem een extra boost geven? Voeg een aantal keer per jaar natuurlijk compost toe. Compost kun je kopen, maar ook zelf maken! Schaf een compostbak aan of maak een composthoop. Al het (biologische) groente-, fruit- en tuinafval kun je hier verzamelen.
4. Zorg voor variatie
Een tuin vol met hortensia’s of een tuin bestaande uit een grote lap gras? Of je nu een strakke tuin wil of een tuin vol wilde planten. Zorg in ieder geval voor variatie. Hoe? Bedenk of je tuin in elk seizoen een plant heeft waar dieren – zoals insecten en vogels – van kunnen eten. Kies voor een mix van bomen, struiken en bloemen. Wissel af tussen vroeg- en laatbloeiers. Het leukste aan tuinieren? Oogsten! Kies voor een aantal eetbare planten. Wij geven je volop moestuin– én theetuintips.
5. Meer vogels, bijen en vlinders in je tuin.
Meer beestjes in je tuin? Zorg voor variatie! Zaai bijvoorbeeld wilde bloemen of plant een vlinderstruik. Maak je tuin aantrekkelijker voor vogels met deze tips. Zet een insectenhotel neer en zorg ervoor dat dieren voldoende beschutting hebben in de vorm van struiken en bomen.
6. Wees spaarzaam met water
De eerste stap in het spaarzaam omgaan met water is het vervangen van tegels door planten. Zo maak je de tuin regenbestendig. Ook kun je een groen dak aanleggen. Nog een stapje verder gaan? Vang water op in een regenton en gebruik dit om de planten in droge periodes water te geven. Vooral moestuinplanten hebben in de zomer een beetje extra water nodig.
7. Vervang oude tuinmachines
Zijn oude tuinmachines aan vervanging toe? Kies dan voor machines die op accu werken. Minder uitstoot en minder lawaai! Nog beter: bedenk je of je dit gereedschap wel écht nodig hebt. Misschien kun je delen met de buren? Of hark, snoei en wied met de hand. Duurzamer én gezond want je hebt gelijk een goede work-out te pakken. Win-win!
8. Minder met bestrijdingsmiddelen
Gebruik zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen tijdens het tuinieren. Heb je toch middelen nodig? Kies dan voor biologische of natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.