Wandel je de Nijmeegse Vierdaagse of loop je regelmatig lange afstanden? Dan is de kans groot dat je last krijgt rode, jeukende en brandende vlekken en bultjes op je onderbenen. Dit worden ook wel ‘asfaltbenen’ genoemd. Wat is het precies en wat kun je ertegen doen? Wij vertellen je er meer over.
Asfaltbenen zijn de boosdoener waar veel sporters mee te maken krijgen, vooral fanatieke (hard)lopers. De klachten die worden veroorzaakt bij asfaltbenen kunnen erg pijnlijk zijn en de wandellol belemmeren.
Wat zijn asfaltbenen?
Maar wat zijn asfaltbenen precies en hoe ontstaat het? Bij lang wandelen met warm weer of op een warme ondergrond kan het lichaam moeite krijgen om de temperatuur te regelen. Als de zweetkanaaltjes op je benen dan verstopt raken, krijg je hitte-uitslag. Het gevolg daarvan zijn rode, jeukende en branderige vlekken. Soms kan het zelfs leiden tot harde, branderige paarse vlekken en blaren. Geen pretje!
Asfaltbrand
Bij verbranding op een warme dag, denk je al snel aan verbranding door de zonnestralen. Maar asfaltbrand is wel degelijk iets anders. De oorzaak van asfaltbenen is de hitte die het asfalt uitstraalt en niet de UV-stralen. Het heeft dus ook geen zin om met zonnebrand je onderbenen goed in te smeren.
Zo voorkom je asfaltbenen
Oke, maar wat kun je dan wél doen om asfaltbenen te voorkomen? Draag een luchtige, lichte en lange broek als je op een warme dag een wandeling gaat maken. Dit klinkt misschien niet heel comfortabel met snikhete temperaturen, maar het maakt de kans op asfaltbenen een stuk kleiner. Een lange broek beschermd namelijk je onderbenen. Een eenvoudigere oplossing is asfalt vermijden en de schaduw opzoeken. Op die manier word je zo min mogelijk blootgesteld aan de hitte van het asfalt.
Tips tegen asfaltbrand
Heb je al last van de rode, jeukende vlekken? Dan trekken de meeste klachten binnen een paar dagen vanzelf weer weg. Wil je de irritatie verlichten en je wandeltocht pijnvrij doorkomen? Dan is het belangrijk om je benen regelmatig te koelen. Leg ook tijdens een rustpauze je benen omhoog. Er bestaan ook antibiotische zalf. Raadpleeg hiervoor wel even de huisarts. Zij kunnen het best advies geven en jouw situatie inschatten.
Ook interessant: Wist je dat sporten nog veel meer klachten kan veroorzaken? Bijvoorbeeld trillende spieren, het proeven van bloed of last krijgen van een koude buik. Deze acht bizarre klachten kun je krijgen van sporten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.