Als alles buiten nog kaal en dor is, staat hij daar onverwoestbaar: laurier. Deze plant zorgt voor 356 dagen groen in je tuin, is onmisbaar in de keuken én om muizen op afstand te houden. Hoe gebruik je deze smaakversterker en zit er echt laurier in laurierdrop?
Laurier geeft als natuurlijke smaakversterker een gerecht meer ‘verdieping’ (zo noemen koks dat). Daardoor hoef je vaak minder smaakmakers als zout of suiker toe te voegen. Laurierblaadjes kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. De gedroogde smaken minder bitter. De verse zijn aromatischer. Hoe langer je ze meekookt, hoe kruidiger de smaak.
Goed om te weten: Laurierbladeren eet je nooit op. Als je ze in een stoofpot gebruikt, vis je ze eruit voor je aan tafel gaat. De reden is simpel: het taaie laurierblad is bijna niet door te slikken.
Laurier oogsten en drogen
Laurier komt van oorsprong uit het Middellandse zeegebied. De plant houdt dus van warmte, maar kan ook best wel een beetje koude aan. Belangrijk is dat de plant in Nederland een goed beschutte plek krijgt. Maar dan nog moet de laurier bij fikse vorst naar binnen. Verder is het een sterke plant, die zelden door insecten of schimmels aangetast wordt. De beste tijd om je eigen laurier te oogsten is hoogzomer. Dan bevatten de bladeren de meeste olie en daarmee ook de meeste smaak en geur. Pluk ze het liefst ’s morgens als de ochtenddauw verdwenen is en laat de bladeren vervolgens twee weken drogen onder iets zwaars, zo gaan ze niet omkrullen. Leg de laurier niet in de volle zon te drogen, dan wordt hij bruin en smaakloos. Ideaal is als de gedroogde blaadjes olijfgroen van kleur zijn. Als je ze in een afgesloten pot op een droge, donkere plek bewaart, blijft de laurier met gemak een jaar goed.
Geen laurier, maar wierook
Binnen de kruidengeneeskunde is laurier bekend vanwege zijn ontspannende werking en als oppepper voor je humeur. Net als wierookstaafjes kun je de laurierblaadjes laten smeulen in een hittebestendig bakje. Neem de proef op de som. En? Ben je al relaxed? Word je al vrolijk? De ontspanning zou trouwens ook je nachtrust goed doen.
Zit er echt laurier in laurierdrop?
Nee! De basis van laurierdrop is zoethoutwortel. Deze wordt verwerkt tot een pap, die gedroogd wordt tot een dropblok. De Italianen vervoeren de blokken met laurierbladen ertussen om plakken te voorkomen. Op deze manier trekt de lauriersmaak in het blokdrop en tatatataa … laurierdrop is een feit. Sabbelen op laurierdrop schijnt keelpijn te verzachten en de spijsvertering te helpen.
Jaag die muizen weg!
In Amerika en Engeland wordt laurier vaak in kerstkransen verwerkt. Slim! Want zo houd je muizen op afstand, aldus een oude volkswijsheid. Muizen vinden laurier, naar het schijnt, niet lekker ruiken. Dus blijven ze weg. Strooi daarom eens wat blaadjes in je voorraadkast. Kijken of het werkt.