Wist je dat kinderen vaak heel goed reageren op een homeopathische behandeling? Dit komt omdat ze nog volop in de groei zijn, waardoor de klachten makkelijker herstellen dan bij volwassenen. Deze natuurlijke oplossingen kun je vandaag nog proberen voor de meest voorkomende babykwaaltjes.
1. Eczeem
Eczeem is dé kinderkwaal. Eén op de vijf kinderen heeft er korte of lange tijd last van. De aanleg voor eczeem is erfelijk. Als één van je ouders eczeem heeft, heb je twintig procent kans op het ontwikkelen van eczeem. Hebben beide ouders eczeem? Dan is de kans tachtig procent. Eczeem zorgt voor een rode, jeukerige huid, vaak met wondjes en schilfers. Door de jeuk is het voor baby’s vaak lastig om te slapen.
Dit kun je doen:
- Was je kindje niet te warm en niet te vaak. In het bad kun je een beetje Himalaya zout en magnesiumvlokken doen.
- Smeer de eczeemplekken met een dun laagje kokosolie in.
- Breng een paar keer per dag pure olie van de Aloë Vera op de plekken aan.
- Zorg voor luchtige kleding van katoen.
2. Darmkrampjes
Darmkrampjes zijn heel normaal bij baby’s, bijna iedere baby heeft er een keer last van. Meestal komt dit doordat het maag-darmstelsel nog niet volledig ontwikkeld is. De darmen zijn nog niet gewend om voeding te verwerken en verteren. Een andere oorzaak kan zijn dat je kindje te snel drinkt. Hierdoor komt er lucht in de darmen wat darmkrampen kan geven. Gelukkig verdwijnen de krampjes rond de vier maanden meestal vanzelf.
Dit kun je doen:
- Maak een kamillekompres door een washandje in te smeren met kamilleolie en het daarna te verwarmen. Leg het washandje op de buik met daar een warme hydrofiel luier omheen. Klaar is je kompres!
- Probeer je kindje rustig te laten drinken door eventueel tussendoor een pauze in te lassen.
- Geef je kindje een warm bad of warme kruik.
- Masseer de buik met de klok mee. In deze richting lopen de darmen ook. Je kunt hier kamille-, lavendel-, mandarijn- of rozenolie bij gebruiken.
- Gebruik geen venkelthee. Net als al het andere dat geen borstvoeding is, is venkelthee bijvoeding. Door bijvoeding wordt de kwetsbare slijmlaag die borstvoeding over de nog openstaande cellen van de darmwand legt, beschadigt. Je kunt wel zelf venkelthee drinken. Een deel van de geneeskrachtige stoffen uit venkel komt in de borstvoeding terecht.
3. Luieruitslag
Een rode, geïrriteerde en soms zelfs kapotte huid: dat is luieruitslag. Vaak is ook de binnenkant van de huid van de bovenbeentjes rood, schraal en vlekkerig. Tegenwoordig komt luieruitslag een stuk minder vaak voor dan vroeger, omdat de luiers van betere kwaliteit zijn. Toch hebben de meeste baby’s, tussen negen en twaalf maanden, er wel eens last van. Niet gek, want de billen zitten de hele dag ‘verpakt’ in een luier. Door de stoffen in urine en ontlasting wordt de huid week en kan het gaan irriteren.
Dit kun je doen:
- Verschoon je kindje op tijd en laat je kindje een paar keer per dag even met blote billen liggen.
- Smeer bij beginnende huidirritatie de billen in met zinkolie of zinkzalf.
- Poeder de billen in met witte leem. Dit neutraliseert de zure stoffen uit urine en ontlasting en helpt de huid herstellen.