Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze keer de vraag van Laura: ‘Na mijn zwangerschap kreeg ik de diagnose diastase. Wat kan ik ertegen doen?’
Wat is een diastase precies? En kun je dit voorkomen? Wij vroegen het aan Rianne Boot, fysiotherapeut en manueel therapeut.
Rectus diastase
Rianne Boot: “Diastase wordt ook wel rectus diastase genoemd en betekent dat het weefsel tussen je rechte buikspieren is opgerekt. Tijdens een zwangerschap is het oprekken van de buikspieren nodig, omdat de baby ruimte nodig heeft om te groeien. Daarom kun je een diastase ook niet voorkomen. Wel kun je erop letten om tijdens de zwangerschap de grote buikspieren niet te zwaar te belasten. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je uit bed stapt. Ga dan eerst op je zij liggen en ga daarna pas rechtop zitten. De diagnose wordt vaak gesteld door middel van een echo. Hiermee kijkt de arts hoe breed de diastase is, maar nog belangrijker, hoe diep. Afhankelijk van de breedte en diepte krijg je specifieke oefeningen. Denk hierbij aan schuine buikspieroefeningen, houdings- en ademhalingsoefeningen. In de meeste gevallen is er herstel binnen 12 maanden. Bij blijvende klachten kan een gespecialiseerde bekkentherapeut je helpen.”
Meer spreekuurvragen met antwoorden van deskundigen lees je in Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.