Elk pondje gaat door het mondje. Die vastgeroeste overtuiging zit in ons allemaal. En wil je afvallen? Dan moet je zweten in de sportschool, diëten en hongeren. Stop! Uit de cijfers blijkt namelijk dat bijna honderd op de honderd pogingen om af te vallen mislukken. Arts William Cortvriendt noemt het zelfs een medische misser. Hoe zit het?
Afvallen is een werkwoord. Dus afvallen is voor veel mensen hetzelfde als ‘werk aan de winkel’: je moet minder eten, meer bewegen en dat moet je volhouden. Maar is dat zo? Is de methode ‘minder-eten-meer-bewegen-gewoon-volhouden’ wel een succesvolle formule naar die dunne versie van jezelf? Nee! Arts en auteur William Cortvriendt noemt het zelfs een medische misser dat steeds meer mensen een afslankadvies krijgen.
‘Dieetgoeroes en verkopers van dieetproducten verkondigen al tientallen jaren grove onwaarheden over de oorzaken van overgewicht en hoe we kunnen afvallen. Zelfs officiële gezondheidsinstanties, artsen en diëtisten maken zich hier schuldig aan. Hun advies ‘meer bewegen en minder eten’ faalt in nagenoeg honderd procent van de gevallen. Het is de grootste medische misser ooit’, stelt arts William Cortvriendt in zijn boek ‘Lichter’.
Een dieet is altijd een mislukking
De methode ‘minder-eten-meer-bewegen-gewoon-volhouden’ heeft een succespercentage van niet veel meer dan nul procent, stelt Cortvriendt. “Uit meta-onderzoek, dat is samengesteld uit tachtig individuele onderzoeken met in totaal 26.500 deelnemers, blijkt dat twee jaar lang meer bewegen je gemiddeld een gewichtsverlies van één procent oplevert. Je gaat dus van 100 naar 99 kilo. Dus ondanks dat meer bewegen ontzettend gezond is, gaat dit niet werken om een normaal gewicht terug te krijgen.” En minder eten (want elk pondje gaat immers door het mondje …), werkt ook niet. “Vier jaar lang minder eten, levert je uiteindelijk maar drie procent gewichtsverlies op. Daarbij komt dat maar tien procent van de mensen die door minder eten probeert af te vallen, dat één jaar volhoudt.”
Tot slot deelt Cortvriendt de genadeklap uit: uit onderzoek blijkt dat minder eten op langere termijn altijd leidt tot jojoën. “Je gewicht komt razendsnel terug én stijgt uit boven je startgewicht. Met andere woorden: van minder eten, ga je altijd jojoën en word je uiteindelijk steeds dikker!”
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht
Als arts trekt hij terecht aan de noodbel. Overgewicht is vanuit gezondheidsperspectief ronduit alarmerend. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Hun risico op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs kanker is daardoor groter. Zo staat het ook in de NHG-standaard, het handboek dat elke huisarts gebruikt om patiënten te behandelen. ‘Volwassenen met obesitas hebben een verminderde levensverwachting en verhoogd risico op ziekte’, staat er. De voorkeursbehandeling is: ‘aanpassing van de voeding, lichamelijke activiteit en psychologische ondersteuning’. Tot slot staat er nog iets schokkends: ‘Een normaal gewicht als einddoel is bij de meeste volwassenen niet haalbaar.’ Cortvriendt: “Artsen en diëtisten bevelen nog steeds aan om meer te bewegen en minder (calorieën) te eten als mensen willen afvallen – terwijl dat niet werkt en uiteindelijk leidt tot steeds verdere gewichtstoename!”
Zouden artsen een andere rol moeten spelen in dit slank-vraagstuk? Want nu zijn het vooral de Weight Watchers en de Fitplaza’s die garen spinnen bij onze slankwens. Cortvriendt: “Ik doe mijn best. Maar inderdaad wordt er nu door allerlei kwakzalvers goed geld verdiend aan mensen die te dik zijn.”
Ben je benieuwd wat de beste strategie is om af te vallen? Je leest het hier.