Wij Nederlanders houden ons keurig aan onze vaste eetmomenten. Ontbijten doe je vóór tien uur, tussen twaalf en een uur is het tijd voor lunch en het avondmaal staat steevast om zes uur ‘s avonds op tafel. Hoe gezond is het eigenlijk om op vaste tijden te eten?
Breng je je metabolisme op gang als je je lichaam laat wennen aan de vaste tijdstippen voor ontbijt, lunch en het avondmaal? We hebben het hier niet over eten op vaste tijdstippen om af te vallen of meer calorieën te verbranden. Waar het wel om gaat? Een stabiele bloedsuikerspiegel en vertrouwen op je honger- en verzadigingsgevoel. Nog steeds is wát we eten een stuk belangrijker dan wanneer we eten. Toch kan een vast tijdstippen kiezen voor je maaltijden je een handje helpen.
Wennen aan regelmatige eettijden
Heb je nog trek wanneer je net een grote maaltijd op hebt? Of heb je urenlang niet gegeten en nog steeds geen honger? Door op regelmatige tijden te eten kan je honger- en verzadigingsgevoel weer herstellen. Je kunt je lichaam laten wennen aan de vaste eettijden. Je lijf gaat eten verwachten op deze tijden en geeft je vervolgens een hongerseintje rond het tijdstip van je vaste eetmoment. Handig! Zo leer steeds meer intuïtief te eten. Nog een stapje verder gaan? Probeer mindful eten.
Dineren rond de klok van zes
Daarnaast kan eerder op de avond dineren je helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Onderzoekers kwamen erachter dat vroeg avondeten (om 18.00 uur in plaats van om 21.00 uur) een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Door je maaltijd eerder op de avond te eten verleng je de tijd waarin je vast. Dit heeft niet alleen een positief effect op de glucoselevels in het bloed, ook de insulinegevoeligheid, de bloeddruk en triglyceridenlevels (vetten in het bloed) verbeterden hierdoor. Dit onderzoek bevestigt dat later op de dag eten cardiovasculaire risicofactoren vergroot. Lees hier hoe je moet ontbijten voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief