Stress is één van de belangrijkste triggers van het prikkelbare darm syndroom. Dit komt omdat het direct effect heeft op je spijsvertering. Gelukkig is er een snelle manier om niet alleen je hoofd, maar ook je buik tot rust te brengen: yoga! Wij geven je vier yogahoudingen die jou niet alleen helpen te ontspannen, maar ook helpen tegen buikpijn.
Als je gestrest bent heb je meer last van buikpijn, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie en dat is goed te verklaren. Onze hersenen en darmen staan namelijk zeven dagen per week, 24 uur per dag met elkaar in verbinding. Ook wel de hersen-darm-as genoemd. De hersenen en darmen communiceren met elkaar via het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel verbindt de hersenen met het zenuwstel van de darmen, het enterische zenuwstelsel. Continu geven de hersenen signalen door aan de darmen en andersom.
De invloed van stress op PDS
Bij bijna iedereen heeft stress invloed op de darmen. Wel zijn mensen met een prikkelbare darm hier extra gevoelig voor. Er wordt gedacht dat er bij PDS een verstoring is in de communicatie tussen de hersenen en darmen. De darmen sturen te veel en te vaak signalen naar de hersenen en de hersenen sturen te veel en te vaak signalen naar de darmen. Wetenschappers vermoeden dat deze verstoring te maken heeft met de lichaamseigen stof serotonine. Deze stof wordt in de darmen en hersenen aangemaakt en speelt een belangrijke rol in de hersen-darm-as.
Yoga en een prikkelbare darm: 4 ideale houdingen
Yoga is een goede manier om geen overmatige stress in je lichaam op te bouwen en stress weer snel kwijt te raken. De combinatie van het doen van de yogahoudingen en het focussen op je ademhaling, brengt je zenuwstelsel in balans. Hierdoor voel je je minder gestrest en meer ontspannen. Dat heeft een positief effect op je darmen. Deze vier yogahoudingen zijn extra geschikt als je een prikkelbare darm hebt, omdat ze je darmen masseren en je spijsvertering helpen stimuleren:
Houding 1: de gedraaide driehoek
Sta met je voeten tegen elkaar en stap met je rechtervoet naar voren. Strek je linkerhand omhoog en strek je bovenlichaam met een rechte rug naar voren. Zet nu je linkerhand aan de buitenkant van je rechtervoet. Je rechterhand strekt naar boven. Probeer je borstgebied in deze houding zoveel mogelijk te openen. Blijf ongeveer vijf ademhalingen zo staan en wissel dan van kant.
Houding 2: de zittende twist
Ga zitten in kleermakerszit. Buig je rechterbeen en zorg dat je voet naar achter wijst. Buig je linkerknie hier overheen en zet je linkervoet naast je rechterknie. Je linkerknie wijst dus omhoog. Strek je rug en draai je bovenlichaam naar links. Zet je rechterarm aan de linkerkant van je linkerknie. Kijk met je gezicht richting je rechterarm en plaats je linkerarm recht omhoog op je linkerknie.
Houding 3: de koeienkop
Ga zitten in kleermakerszit. Zet je linkerbeen over je rechterbeen, zorg dat je linkerbeen zo ver mogelijk naar achteren is. Buig je rechterbeen en zorg dat je rechterbeen ook zo ver mogelijk naar achteren is. Forceer dit niet. Je zit nu gekruist met je knieën ongeveer boven elkaar. Buig je linkerarm achterop je rug, de handpalm van je linkerhand wijst naar boven. Je rechterarm gaat via je hoofd naar je rug, je rechterhand wijst naar beneden. Probeer met je rechterhand je linkerhand te pakken en blijf goed rechterop te zitten. Wissel na vijf ademhalingen van kant.
Houding 4: de gedraaide stoel
Sta rechtop en buig vervolgens je knieën. Zorg dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Vouw je handen in bidpositie voor je borst en draai je torso naar rechts. Zet je linkerelleboog tegen de buitenkant van je rechterknie. Kijk naar je tenen en houd deze houding vijf ademhalingen vast. Ga dan weer rechtop staan en draai naar de andere kant.
Wat is eigenlijk het verschil tussen een spastische darm en een prikkelbare darm? Daniel Keszthelyi is Maag-, Darmen Leverarts en vertelt er meer over in het aprilnummer van Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.