Kun je bananen wel bewaren op de fruitschaal? En hoe blijven tomaten het langst vers? Wij vertellen je hoe je je groente en fruit langer vers houdt. Bewaar slimmer en verspil minder! Deze producten bewaar je wel en juist niet in de koelkast.
Groenten voor in de groentelade
De onderste lade in je koelkast is bestemd om groente en fruit in te bewaren. In deze lade is de luchtvochtigheid wat hoger dan in de rest van de koelkast waardoor je groenten minder snel uitdrogen. De volgende producten kun je het best in deze lade bewaren.
Bladgroenten: houd bladgroenten langer vers in de groentelade van de koelkast.
Koolsoorten: gesloten kolen kunnen het beste in de koelkast bewaard worden, maar deze kunnen ook buiten de koelkast bewaard worden.
Voorgesneden groenten: ook voorgesneden groenten drogen het minst uit en blijven het langst knapperig als je ze bewaart in de groentelade.
Champignons: Officieel geen groente, maar wel een product dat je in de koelkast wil bewaren: champignons! Bewaar champignons in de originele verpakking of in een papieren zak in de koelkast.
Bewaren buiten de koeling
Boontjes: in de koelkast kun je de bonen vaak tot 2 dagen bewaren. Door de kou kunnen ze daarna zwarte vlekjes krijgen. Buiten de koelkast kun je boontjes tot 5 dagen bewaren.
Vruchtgroenten: bewaar tomaten, komkommer, avocado, courgette en buiten de koelkast om ze langer vers te houden. Koop je ze in plasticfolie, laat ze dan in plastic om uitdroging te voorkomen. Een aangesneden avocado langer bewaren? Dit trucje kun je toepassen. Ook kun je de avocado in de koelkast leggen wanneer deze rijp is. Zo stop je het rijpingsproces en kun je het opeten nog een dagje uitstellen.
Aubergine en paprika: bewaar deze groenten buiten de koelkast. Leg deze groenten niet op de fruitschaal. Sommige vruchten geven namelijk ethyleen af en dit zorgt ervoor dat een aubergine of paprika plekken krijgen en bitter gaan smaken.
Wintergroenten: winterpenen, pompoen, knolselderij en bieten kun je het best bewaren op een koele donkere, plek. In de koelkast of in een plastic zak is vaak te vochtig voor deze groenten. Bewaar ze liever in een keukenkastje, de kelder of een donker hoekje in de garage. Zo kun je deze groente 2 tot 4 weken bewaren.
Aardappelen: piepers (ook zoete aardappelen) kun je op een koele en donkere plek een maand bewaren. Een donkere plek is belangrijk want licht zorgt ervoor dat de aardappelen een giftige stof genaamd solanine gaan produceren die de aardappelen groen kleurt. Een te warme plek zorgt ervoor dat de aardappelen uitlopers krijgen. In tegenstelling tot groene aardappelen kun je aardappelen met uitlopers nog prima eten als je het plekje met de uitloper eraf snijdt.
Uien: buiten de koelkast, op een donkere en koele plek kun je uien zo’n 2 maanden bewaren. Zorg ervoor dat je de uien niet naast de aardappelen bewaart. Uien nemen snel vocht op van de aardappelen en zo blijven beide producten minder lang goed. Bewaar de uien in een netje. In een afgesloten zak of in plastic worden uien te snel vochtig.
Fruit in je koeling
Zacht fruit: aardbeien, frambozen, bessen en kersen kun je 1 tot 3 dagen bewaren in de koeling. Voorkom dat het fruit vochtig wordt door de vruchtjes op een stukje keukenpapier te leggen. Vocht zorgt ervoor dat het fruit sneller bederft.
Druiven: deze lekkere, zoete snack kun je tot 7 dagen bewaren in de koelkast.
Perzik en nectarines: langer kunnen genieten van deze sappige vruchten? Je bewaart ze 3 tot 7 dagen in de koelkast.
Kiwi’s: de schil van een kiwi kun je eten! Het oppeuzelen van dit harige schilletje klinkt misschien niet heel smakelijk. Maar dit schilletje is supergezond. Met deze tips proef je haast niets van de kiwischil. Deze vitaminebommetjes zijn 1 tot 3 weken houdbaar in de koeling.
Appels en peren: veruit het langst houdbare fruit in de koelkast. Appels en peren bewaar je tot 4 weken in de groentelade.
Wil je deze vruchten laten rijpen? Laat ze dan rijpen buiten de koelkast en leg ze in de koelkast zodra ze rijp zijn.
Exotisch fruit op de fruitschaal
Exotisch fruit: Ananas, bananen, mango en meloen bewaar je het best op de fruitschaal. Deze vruchten kun je tot een week bewaren (afhankelijk van hoe rijp de vruchten zijn wanneer je ze koopt). Met dit trucje herken je een rijpe watermeloen.
Citrusvruchten: mandarijnen, sinaasappels, citroen, limoen en grapefruit leg je het beste op de fruitschaal. Zo bewaar je de verfrissende smaakbommen tot 2 weken. Gebruik je een limoen of citroen alleen voor het sap? Prik er dan een gaatje in waar je het sap uit laat sijpelen. Op deze manier kun je de rest van de vrucht langer bewaren.
Tip: bewaar bananen, appels, peren en perziken niet naast ander fruit op de fruitschaal. Deze fruitsoorten geven ethyleen af als ze rijpen. En dit gas zorgt ervoor dat ander fruit ook sneller gaat rijpen. Om je fruithapje zo vers mogelijk te houden wil je deze vruchten apart bewaren.
Ook interessant: Deze fouten maak je vanaf nu nooit meer bij het eten van fruit.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.