Een verkoelend briesje, de laatste zonnestralen van de dag en een vrolijk gekleurd gerecht op je bord. Niets is zo fijn als je avondmaaltje oppeuzelen in de buitenlucht. Daar hoort natuurlijk een lekker zomers gerecht bij. Probeer deze lekkere recepten uit op een zomerse dag of wanneer je dag juist wel iets meer zon kan gebruiken. Met deze recepten houd je de zomer nét even wat langer vast.
Maak je eigen mangosalsa
Voor de mangosalsa: verzamel een grote mango, een komkommers, een eetlepel kappertjes, een kleine rode peper, twee lente-uitjes, citroensap, olijfolie en verse koriander. Voeg alle ingrediënten fijngesneden in een kom en schep dit voorzichtig door elkaar.
Voeg deze mangosalsa toe aan een wrap met kip en rauwe spinazie, aan taco’s met een mengsel van gehakt en paprika of aan deze heerlijke tortilla recepten.
Pittige krabsalade
Nodig voor de krabsalade: krabvlees (uit blik), een groene paprika (in blokjes), citroensap, olijfolie, tabasco, een teentje knoflook en bieslook.
Zo maak je het: Begin met het fijnsnijden van alle ingrediënten (behalve de krab, deze mag grover). Doe het krabvlees en de groene paprika in een kom. Meng in een kleine kom het citroensap met de olijfolie, tabasco en knoflook. Je kunt deze dressing zo pittig maken als je zelf wil. Giet dit over het krab-paprikamengsel. Bestrooi met bieslook en hussel het goed door elkaar. Serveer de salade met versgebakken of geroosterd brood. Voor een extra zomers gevoel: voeg deze salade toe aan een gezonde barbecue.
Aardappelsalade met dilledressing
Verzamel de volgende ingrediënten: aardappelen, champignons, lente-ui, granaatappel, rucola, verse peterselie, dille, kappertjes, olijfolie, wijnazijn, peper en zout
Aan de slag: Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes. Blancheer ze beetgaar in kokend water en laat ze afkoelen en uitdampen op een theedoek. Halveer de champignons, wok ze beetgaar op hoog vuur in een scheutje olijfolie en laat ze daarna afkoelen. Snijd de lente-uitjes in gelijke stukjes. Maak de granaatappel schoon. Dit doe je door de schil rondom in te snijden en de twee helften met een draaiende beweging van elkaar los te scheuren. Nu kun je de rode granaatappelpitjes er voorzichtig uithalen. De schil en de witte, bittere vliesjes gooi je weg. Maak met de staafmixer de dressing van verse peterselie, dille, kappertjes, olijfolie, wijnazijn en een snufje zout en peper. Meng de dressing door de aardappels, champignons, bosui en granaatappel. Garneer met rucola. Ook lekker: bak een zalmmoot of een stukje kip en serveer de aardappelsalade on the side.
Ga voor gevulde courgettes
Nodig voor twee stuks: twee courgettes, een pakje gezeefde tomaat, 250 gram (vegetarisch) gehakt, een paprika, knoflook, geraspte kaas, (verse) kruiden naar keuze, peper en zout
Zo ga je te werk: Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius en snijd een courgette in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Daarna bak je de knoflook samen met het gehakt en de paprika gaar in een pan. Roer hier vervolgens de gezeefde tomaat doorheen totdat het voor jou de gewenste verhouding heeft. Voeg de kruiden toe en beleg de halve courgettes met het mengsel. Strooi kaas, peper en zout over de courgettes heen en zet het geheel voor ongeveer 20 minuten in de oven. Ook lekker: laat de geraspte kaas achterwege en kruimel wat feta over de courgettes heen. Liever gevulde aubergine? Probeer ook deze verrassende recepten met aubergine.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Pexels