Rollen, vouwen of op een prikker: met tortilla’s kun je alle kanten op. Je maakt ze in een handomdraai, het is makkelijk mee te nemen en heel voedzaam. Inspiratie nodig voor een lekkere maaltijd met tortilla’s? Met deze recepten boek je zeker succes!
1. Quesadilla’s met avocado en bonen
Wraps in huis? Maak er heerlijke quesadilla’s van met avocado, bonen en kaas. Makkelijk, lekker en gezond!
Dit heb je nodig voor 4 personen: 400 gram tomaten – 1 limoen – 1 sjalot – 400 gram kidneybonen in blik – zonnebloemolie – 2 theelepels gemalen komijnzaad – 75 gram geraspte kaas – 8 tortilla’s – 2 avocado’s
Aan de slag: Halveer de tomaten, verwijder de zaadlijst en snijd het vruchtvlees in blokjes. Rasp de groene schil van de limoen en pers de helft van de vrucht uit. Snijd de andere helft in vier parten. Snipper de sjalot fijn. Meng de tomatenblokjes, het limoenrasp en –sap, en de sjalot, breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet de salsa nog even in de koelkast.
Spoel de bonen af onder koud stromend water en laat uitlekken. Verhit de olie in een koekenpan en bak de bonen met het komijnzaad, peper en eventueel zout op middelhoog vuur. Doe in een kom en prak met de achterkant van een lepel tot puree. Verdeel de bonenpuree en geraspte kaas over de helft van de tortilla’s. Dek af met de rest van de tortilla’s.erhit twee koekenpannen zonder olie of boter en leg in elke pan een quesadilla. Bak op middelhoog vuur en keer halverwege. Houd het warm onder aluminiumfolie en bak zo nog twee quesadilla’s. Halveer ondertussen de avocado in de lengte, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd het vruchtvlees in de lengte in plakjes. Snijd de quesadilla’s elk in zes punten en verdeel over vier borden. Verdeel de salsa, avocadoplakjes en limoenpartjes erover.
2. Tortizza’s met tofugehakt, paprika en geraspte kaas
Geef een twist aan je wrap en gebruik ‘m als pizzabodem. Een échte tortizza: een flinterdunne pizza gemaakt van tortilla’s belegd met tofugehakt, paprika en geraspte kaas.
Dit heb je nodig voor 4 personen: 1 zak paprikamix – 2 rode uien – 375 gram tofu naturel – zonnebloemolie – 100 gram geraspte kaas – 8 tortillawraps – 230 gram milde tacosaus – halve krop ijsbergsla – (optioneel) paprikakruiden
Aan de slag: Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de paprika’s schoon en snijd in dunne repen. Snijd de rode uien in dunne halve ringen. Laat de tofu uitlekken, dep goed droog met keukenpapier en verkruimel het grof. Verhit een beetje zonnebloemolie in een hapjespan en bak de paprika, ui en tofu 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg eventueel kruiden toe en bak 2 minuten mee. Breng op smaak met peper. Verdeel de tortilla’s over twee (met bakpapier beklede) bakplaten en bestrijk de tortilla’s met de tacosaus. Verdeel de tofu en groente erover en bestrooi met de geraspte kaas. Bak ongeveer 10 minuten in de oven, wissel de bakplaten halverwege. Snijd ondertussen de sla in dunne reepjes. Neem de tortizza’s uit de oven, verdeel de sla erover en besprenkel met de rest van de olie. Et voila!
3. Surinaamse rotirol
Waarom een rotirol bestellen als je het ook zelf kan maken. Dit heerlijke gerecht moét je proeven!
Dit heb je nodig voor 4 personen: 400 gram kipfilet – zonnebloemolie of arachideolie – 2 uien – 2 tenen knoflook – 2 tomaten – 2 eetlepels nandan masala – 1 kippenbouillontablet – 1 peper – 200 ml water – 300 gram vastkokende aardappelen – 4 eieren – 300 gram kousenband – 4 tortilla’s
Aan de slag: Snijd de kipdijfilet in reepjes. Verhit de helft van de olie in een hapjespan en bak de kip op middelhoog vuur. Snipper ondertussen de ui en de knoflook fijn en de tomaten in blokjes. Schep de kip op een bord. Bak de ui en knoflook in het achtergebleven bakvet. Voeg de nandan massala toe en bak 30 seconden mee. Voeg de tomatenblokjes, bouillontablet, peper en de helft van het water toe en breng al roerend aan de kook. Voeg de gebakken kip toe aan de saus en laat met het deksel op de pan in 40 minuten stoven. Roer regelmatig door.
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in stukken. Voeg de laatste 20 minuten toe aan het massala-kipmengsel. Kook de eieren 9 minuten. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze. Snijd de kousenband in stukjes. Verhit de rest van de olie in een wok of koekenpan en roerbak de kousenband mee. Voeg de rest van het water toe en roerbak 5 minuten mee. Snijd de eieren in de lengte in kwarten. Verwarm de tortilla’s en schep daarna de massalakip, de kousenband en de eieren op de wrap en rol strak op. En klaar is je Surinaamse maaltje!
4. Tortillachips met kaas uit de oven
Borreltijd? Dan horen daar natuurlijk nachos met flink veel kaas bij.
Dit heb je nodig voor 4 personen: 1 rode paprika – 8 tortilla’s – 200 gram – geraspte pittige kaas – 300 gram milde salsa
Aan de slag: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de tortilla’s door de helft, daarna in kwarten en daarna nog een keer in delen. Snijd de paprika in blokjes. Verdeel de helft van de tortillachips over een met bakpapier beklede bakplaat en smeer eventueel in met kruiden en olijfolie. Bak voor 10 minuten in de oven en haal daarna weer uit de oven om de helft van de kaas erover te verdelen. Verdeel ook de paprika erover. Bak ongeveer 10 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten. Serveer met de nacho’s met de salsasaus en smullen maar!
Trek gekregen? Op Gezondnu maak je nu kans op een boordevol tortilla-pakket t.w.v. €60,-. Voor het aprilnummer spraken we namelijk met Karla Plancarte Solorzano. Op het industrieterrein in Oude Meer ruikt het zoals in de straten van Mexico. Hier staat de enige, echte tortillafabriek van de Benelux. Karla bakt er echte Mexicaanse tortilla’s – zonder bloem, volgens authentiek proces. “Tortilla’s zijn mijn recept tegen heimwee.” Je leest er meer over in Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.