Zink, een onbekend maar belangrijk sporenelement. Hoewel we maar een kleine hoeveelheid van dit stofje nodig hebben, speelt zink een grote rol in tal van lichaamsfuncties. Waarom is zink zo belangrijk? En hoe herken je een zinktekort? Wij vertellen je welke rol deze stof speelt in je lijf én welke tekenen mogelijk kunnen wijzen op een tekort aan zink.
Wat doet zink in je lijf?
Zink is essentieel voor een gezond en fit lichaam. Dit sporenelement is onderdeel van veel enzymen in het lichaam. En deze enzymen zijn onmisbaar voor het verteren van voeding. Zink speelt een rol bij de vernieuwing van cellen, de groei, de stofwisseling, het afweer- en immuunsysteem en wondgenezing. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een iets hogere behoefte aan zink dan andere vrouwen. Hoewel we maar een klein beetje van dit sporenelement nodig hebben, is het binnenkrijgen van voldoende zink essentieel. Gelukkig kun je dit sporenelement gemakkelijk uit je voeding halen. Dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren, schelp- en schaaldieren en zuivel bevatten een portie zink. Maar ook peulvruchten, noten en volkoren granen bevatten kleine hoeveelheden van dit sportenelement, aldus het Voedingscentrum. Dit sporenelement is dus volop aanwezig in onze voeding. Goed om te weten: je lichaam heeft meer moeite met het opnemen van zink uit peulvruchten en granen dan uit dierlijke producten volgens het NTVO.
Herken een zinktekort
Afwijkingen van de huid: acne, een droge huid of eczeem kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan zink. Dit sporenelement is betrokken bij de vernieuwing van cellen en weefsels. En nieuwe cellen zijn onmisbaar voor een soepele en gezonde huid.
Anders ruiken en proeven: smaakt je ontbijt anders dan normaal of ruik je je kopje koffie minder goed? Zink heeft invloed op je zintuigen. Een verminderde of andere smaak of geur zou kunnen komen door een tekort aan dit sporenelement.
Je wordt vaker ziek: merk je dat je vaker een snotneus, een verkoudheid of een griepje te pakken hebt? Zink speelt een rol bij et opruimen van virussen uit je lichaam. Een tekort aan dit sporenelement leidt daarom ook vaak tot een verminderde weerstand.
Wonden genezen langzamer: om een blauwe plek, schaafwond of een sneetje in je vinger te laten genezen is vernieuwing van cellen en weefsels nodig. Zink speelt hier een grote rol in. Bij een zinktekort wordt de genezing daarom vertraagt.
Nachtblindheid: Merk je dat je ogen er langer over doen om aan het donker te wennen? Een opmerkelijk teken van een zinktekort is nachtblindheid. Nachtblindheid wordt eigenlijk veroorzaakt door een tekort aan vitamine A. Wat heeft dit te maken met zink? Dit belangrijke stofje zorgt ervoor dat vitamine A optimaal kan worden opgenomen door het lichaam. Een tekort aan zink kan daarom ook tot een tekort aan vitamine A leiden.
Herken je een of meerdere van deze symptomen? Laat eens een bloedonderzoek doen voor vitamines en mineralen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.