Vorken en messen zijn de heersers over je dinerbord, maar hoe zit dat met de eetstokjes? Deze dunne houten of metalen instrumenten maken je maaltijd niet alleen avontuurlijker, maar ze hebben ook verrassende voordelen die je misschien niet zou verwachten.
Eetstokjes komen oorspronkelijk uit China en zijn in de zevende eeuw geïntroduceerd in de Japanse cultuur, waar ze hashi worden genoemd. 30 procent van de wereldbevolking, met het grootste aandeel in Azië, maakt gebruik van de ‘chopsticks’. Waarom wij dan niet? Laat je verrassen, want na het lezen van dit artikel wil jij vaker eten met stokjes.
Vier reden om vaker te eten met stokjes
1. Calorieën verbranden terwijl je eet
Eerlijk is eerlijk: velen van ons proberen vaak creatieve manieren te vinden om calorieën te verbranden zonder echt te hoeven sporten. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van huishoudelijke klusjes. Nou, zet het eten met stokjes maar op die lijst! Het kost namelijk wat meer moeite om je voedsel op te pakken en naar je mond te brengen dan het simpelweg op te scheppen met een vork. Dus, terwijl je geniet van je favoriete gerecht, verbrand je stiekem een paar extra calorieën.
2. Het voorkomt overmatig eten
Heb je de neiging om te snel te eten? Eetstokjes kunnen je redden van dit onheil. Het gebruik van stokjes dwingt je om langzamer te eten en bewuster te genieten van elke hap. Dit geeft je lichaam meer tijd om het signaal van verzadiging naar je hersenen te sturen, waardoor je minder snel te veel eet. Dus, als je worstelt met overeten, zijn eetstokjes je nieuwe bondgenoten.
3. Geen geluidseffecten meer tijdens het eten
Voor hen die zichzelf als luidruchtige eters beschouwen, bieden eetstokjes de perfecte oplossing. Met stokjes kun je rustig van je maaltijd genieten zonder het irritante gekletter van bestek op je bord.
4. Maakt van elke maaltijd een avontuur
Het eten met stokjes kan een heus avontuur zijn, vooral als je geen held bent met het oppikken van kleine voedselstukjes. Bereid je voor op een komische reis vol vliegende rijstkorrels en onverwachte ontmoetingen met sojabonen. Maar weet je wat? Het maakt het eten nog leuker!
Ook interessant
Naast de Aziatische keuken zijn er nog veel meer eetculturen het ontdekken waard. Hier lees je bijvoorbeeld meer over het favoriete broodbeleg van Roemeniërs en wat het traditionele gerecht is in Slovenië. Mooi meegenomen: je kunt meteen wat leren van andere internationale keukens om gezonder en gevarieerder te eten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.