Goed slapen begint bij een gezonde slaapomgeving. De kleur op de muur, de kwaliteit van de lucht, het comfort van je bed en de hoeveelheid troep in de kamer: het heeft allemaal invloed op je slaapkwaliteit. Wij tippen je 7 manieren om je slaapkamer een gezondere slaapomgeving te maken.
Slaaphygiëne is belangrijk voor een goede nachtrust. Maar wat is slaaphygiëne? Slaaphygiëne omvat de gewoontes die je slaap beïnvloeden zoals de dutjes die je overdag doet en het consumeren van cafeïne. Maar ook de belichting, kleur en geur van je slaapomgeving hebben een grote invloed. Dit kun je doen om je slaapomgeving te optimaliseren.
1. Maak het donker in de kamer
De hoeveelheid licht – of eigenlijk de afwezigheid van licht – is een van de belangrijkste factoren in de slaapkamer. Licht remt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Een donkere slaapkamer is daarom essentieel voor een diepere slaap. Zorg ervoor dat het licht van buitenaf geblokkeerd wordt door gordijnen en kies voor subtiel licht in de slaapkamer.
2. Laat geen troep rondslingeren
Een fijne en opgeruimde omgeving zorgt voor rust en ontspanning in je lijf. En een ontspannen lijf valt makkelijker in slaap. De stapel schone was gaat de kast in en die berg kledingstukken die je nog een keer wil dragen kun je ophangen. Haal ook regelmatig de stofzuiger door je slaapkamer, dit doet wonderen voor de luchtkwaliteit in je slaapkamer.
3. Rustgevende kleuren
Je kunt je misschien voorstellen dat felle kleuren op de muur van je slaapkamer niet het gewenste ontspannende effect hebben. Maar welke kleur kies je wel? Het verschilt van persoon tot persoon welke kleur voor jou ontspannend werkt. Wel zijn er bepaalde kleuren die rust uitstralen. Dit zijn vaak natuurlijke kleuren zoals blauw en groen. Volgens de Sleep Foundation zorgt blauw bijvoorbeeld voor kalmte en positiviteit, de kleur groen geeft het gevoel van een comfortabele en ruimtelijke plek en witgekleurde muren stralen een veilige en rustgevende plek uit. Om dezelfde reden moedigen we je aan om nachtkastjes, gordijnen, beddengoed en andere items in de kamer te kiezen van natuurlijke materialen en in rustige kleuren. Ga voor hout, wol, katoen en zijde.
4. Luchten, luchten, luchten
De luchtkwaliteit in je slaapkamer is van groot belang. Ventileer je slaapkamer daarom goed door het raam open te zetten en sla je beddengoed open in de ochtend om je matras goed te laten luchten. Is het te koud om je raam open te laten? Zet dan in ieder geval overdag je raam een tijdje open om je kamer van verse lucht te voorzien. Is het gezonder om te slapen met het raam open of dicht? In dit artikel vertellen we je meer. Regelmatig je beddengoed vervangen en stofzuigen helpt ook om de hoeveelheid huisstofmijt te beperken. Lees ook deze gouden tips om je matras schoon en luchtig te houden.
5. Slaap tussen de planten
Breng de natuur in huis! Het groen van de planten brengt rust en ontspanning in je slaapkamer. Planten zien er niet alleen heel gezellig uit, ze zuiveren ook nog eens de lucht volgens recent onderzoek van de University of Technology Sydney. Meer variatie in de planten in huis? Op deze plekken in Nederland kun je planten en stekjes ruilen. Ruilen maar!
6. Zet de verwarming niet te hoog
We snappen dat een hoge temperatuur vooral in het najaar erg comfortabel kan zijn in de slaapkamer. Toch ligt de beste temperatuur om te slapen maar rond de 18 graden Celsius. De verwarmingsknop hoef je de meeste dagen van het jaar daarom niet aan te draaien. Tel uit die energiekosten! Zorg wel dat je goed ventileert om schimmelvorming in huis te voorkomen.
7. Verban elektronica uit de slaapkamer
Laat je laptop, tablet en je telefoon buiten de slaapkamer. Meldingen, het blauwe licht van het scherm en de verleiding om nog even je berichten te checken kunnen namelijk je tot in de kleine uurtjes wakker houden. Je geluid uitzetten kan al helpen, maar alle elektronica buiten de slaapkamer houden werkt nóg beter. Zo kom je ook niet in de verleiding om je telefoon er weer bij te pakken als je niet direct in slaap valt. Bonus: die wirwar aan opladers ligt ook niet in de weg!
Ook interessant
Heb je ooit nagedacht over hoe giftig jouw huis is? In het oktobernummer van Gezondnu vertellen we je welke stoffen er in jouw huis rondzwerven, afhankelijk van het bouwjaar. Verder delen we een aantal praktische tips die je kunt toepassen om je huis gezonder te maken.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok, neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels