De donkere wintermaanden zijn begonnen en voor veel mensen betekent dat: griep, verkoudheid en een snotneus. Maar waarom is je weerstand slechter tijdens de koude maanden? En wat kun je doen om nog een beetje fit te blijven?
Als het buiten koud is vind je lichaam het lastiger om je temperatuur op peil te houden, hierdoor vernauwen je bloedvaten en stroomt er minder bloed naar bijvoorbeeld je neusholte. Het gevolg hiervan is dat het slijmvlies in je neus en keel gevoeliger zijn voor infecties. Om je weerstand op peil te houden, en zo min mogelijk ziek te worden, hebben wij de volgende tips:
1. Eet veel vezels en vitamine C
Gezond eten is natuurlijk altijd goed, maar in de winter is dit nog belangrijker. Vezelrijk eten helpt bij het versterken van je darmen en gezonde darmen dragen bij aan een gezonde weerstand. Vezels zitten vooral in volkoren graanproducten en peulvruchten.
Vitamine C helpt bij het sneller genezen en opruimen van virussen. Het is fijn voor je weerstand als jij je aan het advies van de Schijf van Vijf houdt en twee porties fruit per dag eet.
Tip: voor extra vezels kun je ook de heerlijke seizoengroente pompoen gebruiken in gerechten, zoals risotto, soep, lasagne, pasta of geroosterd als bijgerecht.
2. Weinig stress en spanning
Het is algemeen bekend dat stress niet onze beste vriend is. Stress kan namelijk voor een hele hoop kwaaltjes zorgen en past niet in het rijtje thuis voor een gezonde weerstand. Neem dus genoeg tijd voor jezelf door bijvoorbeeld wat vaker te mediteren, een wandeling te maken of door bezig te zijn met een (nieuwe) hobby.
3. Voldoende (buiten) beweging
Lekker een lange herfstwandeling maken of een kort blokje om. Het maakt niet uit hoe lang het is: beweging en dan vooral buiten is goed voor je. Bewegen werkt goed voor je creatieve brein en zorgt voor een betere nachtrust. Ook helpt een stukje wandelen bij het verminderen van stress.
4. Een regelmatig slaapritme
Een goede nachtrust en een regelmatig slaapritme is nog belangrijker in de winter. Als je niet genoeg slaapt heeft je lichaam geen tijd om te herstellen en maak je minder afweerstoffen aan. Ook heb je ’s winters meer slaap nodig, omdat de productie van melatonine toeneemt doordat de dagen korter zijn en het langer donker is.
Tip: als je je slaapritme wilt verbeteren, doe dat dan in stapjes van 15 minuten. Op deze manier
kan je lichaam eraan wennen en houd je het makkelijker vol.
Wees niet te streng voor jezelf
Het is natuurlijk belangrijk om genoeg te bewegen, een regelmatig slaapritme te hebben en om gezond te eten, maar wees niet te streng voor jezelf. Neem af en toe dat lekkere stukje taart, slaap een keer uit of las een relax dagje in. Balans is namelijk een van de belangrijkste dingen voor een gezond leven.
In de wintermaanden zit je vaker in huis met de ramen en deuren gesloten. Bacteriën van het gesnif en gesnotter van jou en je huisgenoten blijven dan langer in de lucht hangen. Het is daarom belangrijk om af en toe even een raam open te zetten.
Vaak kun je er weinig aan doen dat je een verkoudheid oploopt. Maar met deze tips kun jij je weerstand een handje helpen. Zo maak je het je lichaam een beetje makkelijker om het virus op te ruimen.