Gezonder eten begint in de supermarkt. Want welke producten je in je winkelmandje legt bepaalt wat je er die week op je bord terecht komt. Maar de juiste producten kiezen is niet altijd even makkelijk. Welke soort yoghurt kies je bijvoorbeeld? Vol of halfvol, sojayoghurt of kokosyoghurt, wel of geen proteïneyoghurt, met of zonder toegevoegde suikers? En hoe duurzaam is deze yoghurt? Als je weet hoe je het etiketten leest kun je gemakkelijk de gezondste én duurzaamste producten uit de supermarkt selecteert.
We geven toe: etiketten lezen kan je in het begin veel tijd kosten. Maar heb je het eenmaal onder de knie? Dan wandel je binnen no-time door de supermarkt met een winkelmandje bomvol gezonde producten. Deze handige trucjes wil je kennen.
Etiketten lezen voor beginners
Op de etiketten van voedingsmiddelen in de supermarkt is enorm veel informatie te vinden. Wat heb je aan al deze informatie? Je kunt etiketten lezen om verschillende redenen, bijvoorbeeld als
- Je wil weten welke ingrediënten er in een product zitten
- Je wil weten welke allergenen er in een product zitten
- Je producten wil vergelijken om het gezondste product te kiezen
- Je wil weten hoe duurzaam een product is
- Je wil weten waar een product vandaan komt
- Je wil weten hoe lang en hoe je een product kunt bewaren
1. De ingrediëntenlijst
De ingrediëntenlijst is niets meer dan een opsomming van alle ingrediënten die in een product zitten. Hoe eerder het ingrediënt wordt genoemd in de ingrediëntenlijst, hoe groter het aandeel hiervan in het product. Dit klinkt simpel, maar dat is helaas niet altijd het geval. Fabrikanten zetten in veel gevallen niet simpelweg ‘suiker’ in de ingrediëntenlijst, maar noemen suiker bij een andere naam. Zo zijn dextrose, ahornsiroop en fructose stuk voor stuk andere benamingen voor suiker. In dit artikel vertellen we je hoe je toegevoegde suikers sport op een etiket. Daarnaast worden sommige ingrediënten benoemd als E-nummer. Zo wordt ascorbinezuur – oftewel vitamine C – benoemd als E300. Leuk om te weten: staat er een plaatje van een ingrediënt op de verpakking? Dan moet de fabrikant vermelden hoeveel procent van dit ingrediënt er in het product zit.
2. De voedingswaarde
Fabrikanten zijn verplicht om de voedingswaarde van een product per 100 gram of 100 milliliter te vermelden op de verpakking. Fijn, want dit maakt het ons een stuk makkelijker om producten met elkaar te vergelijken. Vergelijk in de supermarkt de etiketten van gelijkwaardige producten (bijvoorbeeld twee soorten granola). Zo kun je namelijk in één oogopslag zien of de ene granola meer of minder verzadigde vetten, suikers, eiwitten en vezels bevat dan de andere granola.
3. Allergenen
Heb je een voedselallergie? Dan is het lezen van etiketten extra belangrijk. Gelukkig is het verplicht om allergenen om de verpakking van het etiket te zetten. Hoe herken je allergenen op een etiket? In de ingrediëntenlijst staan deze allergenen vaak dikgedrukt of in een ander lettertype zodat ze extra goed opvallen.
4. Duurzaamheid en herkomst
De keurmerken die op de verpakking vermeld staan zijn een goede indicatie van hoe duurzaam het product is. Denk aan keurmerken als EKO, Rainforest Alliance, Fairtrade en het Beter Leven keurmerk. Daarnaast vind je het V-label keurmerk op vegetarische of veganistische producten en kun je letten op het materiaal waarmee de verpakking van het product is gemaakt. Wat kun je verder doen om duurzamer te eten? Verspil zo min mogelijk eten, bespaar energie in de keuken en koop zo veel mogelijk streekproducten. Koop bij voorkeur producten uit eigen land.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.