Zwangere vrouwen mogen geen alcohol drinken, sigaretten roken of andere schadelijke middelen nemen. Dat weet iedereen toch? Maar het lijstje houdt daar niet op. Wij hebben uitgezocht wat zwangere vrouwen absoluut niet mogen eten en wat je moet doen als je toch per ongeluk iets ‘verkeerds’ hebt gegeten.
Gevarieerd (blijven) eten volgens de Schijf van Vijf is nóg belangrijker tijdens je zwangerschap. Voor de groei van je baby is het goed om gezond en voedzaam te eten. Zorg dat je genoeg vitamines, mineralen, vezels en eiwitten binnenkrijgt. Er wordt geadviseerd om geen voedingsgroepen uit je eetpatroon te schrappen tijdens je zwangerschap, tenzij hier een medische reden voor is.
Dit mag je niet eten
Er wordt aangeraden, vanwege gevaar op besmetting met bacteriën (waaronder listeria) en de parasiet toxoplasma gondii, om de volgende producten alleen te eten tijdens je zwangerschap wanneer je ze goed verhit:
- Rauw vlees of vleeswaren die gemaakt zijn van rauw vlees
- Gerookte of rauwe vis
- Rauwe eieren
- Rauwe kiemgroente
- Zachte kaas gemaakt van rauwe melk
- Rauwe melk rechtstreeks van de boer
Vanwege mogelijk schadelijke stoffen word het ook afgeraden om de volgende producten niet te eten als je zwanger bent:
- Sommige soorten vis, zoals makreel, paling, sardine, tonijn, krab en garnaal
- Lever
- Alcohol
- Kruidenpillen
- Kalebaskalk (pimba) (bevat een grote hoeveelheid lood)
- Borstvoedingsthee, venkelthee, anijsthee en kaneelthee
Er zijn ook producten die je nog wel mag eten tijdens je zwangerschap, maar wel met bepaalde hoeveelheden:
- Leverworst of leverpaté; hier zit veel vitamine A in en dat is niet goed tijdens de zwangerschap. Maximaal één keer per week kan geen kwaad.
- Maximaal twee kopjes koffie per dag, zo ongeveer 200mg cafeïne per dag.
- Maximaal twee keer per week vette vis.
- Maximaal acht dropjes per dag, neem bij een hoge bloeddruk geen drop, zoethoutthee of sterrenmix.
- Sojaproducten, neem maximaal vier glazen of schaaltjes (150ml) sojadrink/yoghurt per dag. Eet daarnaast maximaal twee maal per week andere soja producten, zoals tofu, tempé of sojabonen.
Toch gegeten?
Heb je toch per ongeluk iets uit deze lijst gegeten? Maak je dan niet meteen zorgen. Eén keer iets eten dat eigenlijk niet zo goed is tijdens je zwangerschap brengt je baby en jou niet meteen in gevaar. Het is wel belangrijk om daarna extra goed op klachten te letten. Heb je bijvoorbeeld na het eten van iets ‘verkeerds’ klachten, zoals koorts, lusteloosheid, huiduitslag, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid of diarree? Dan is het verstandig om bij twijfel toch even contact op te nemen met je huisarts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.