Over gezondheid worden allerlei mythes en halve waarheden verteld, zo ook over borstkanker. Elke ochtend dat je opstaat, lijkt het alsof iets anders de schuld krijgt voor het veroorzaken en in stand houden van borstkanker. Maar wat is waar en wat niet? We zetten samen met oncologie-diëtist Yvette Kilian 5 misvattingen op een rij.
Yvette Kilian is (oncologie- en sport)diëtist en werkt bij Dieetistopsport. Een van haar aandachtsgebieden is oncologie. Ze heeft veel ervaring met borstkanker cliënten en werkt als borstkanker deskundige samen met het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WKOF) vanuit het netwerk van gespecialiseerde oncologie diëtisten LWDO.
1. Borstkanker kun je genezen door te gaan vasten
Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat vasten voorafgaand aan chemotherapie bij borstkanker het effect van de therapie kan versterken en de bijwerkingen kan beperken. Het lijkt dus effect te hebben op hoe goed de behandeling aanslaat. Yvette Kilian, oncologie-diëtist: “De onderzoekers kunnen op basis van deze studie nog niets zeggen over het effect van vasten op (ziektevrije) overleving. Ik hoor soms dat mensen denken dat je borstkanker kunt genezen door te gaan vasten, maar dat is dus niet bekend. De onderzoeken die bij mensen zijn gedaan, richtten zich op veiligheid van vasten en het effect op de chemotherapie. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over de wijze, duur en veiligheid van vasten bij kanker.”
2. Suiker laat de tumor groeien
“Dit is een hardnekkig misverstand, en tegelijkertijd een hele lastige. Koolhydraten – ofwel suikers – zijn de belangrijkste brandstofleverancier voor je lichaam en komen van nature voor in allerlei producten. Iedere cel in je lichaam heeft glucose nodig om te kunnen groeien en functioneren. Ook een tumor gebruikt deze glucose als brandstof. Het voelt dan misschien logisch om suikers te skippen uit je voedingspatroon, maar dat voorkomt niet dat een tumor groeit. Sterker nog, een tumor pakt sowieso wat die nodig heeft en krijgt – of neemt – voorrang op andere organen. Eet je te weinig koolhydraten, dan zal het lichaam bovendien op een andere manier voor voldoende glucose zorgen. Hiervoor gaat het lichaam eiwitten gebruiken. Dat kan eiwit uit ons eten zijn, maar ook eiwit van ons eigen spierweefsel. Dat kan leiden tot afbraak van spiermassa, waardoor de conditie en de kracht van het lichaam achteruitgaan. Dat is niet goed, omdat mensen daardoor zwakker worden en behandelingen dan minder goed aan kunnen. Goede voeding is van groot belang tijdens de behandeling van kanker en specifieke situaties kunnen vragen om persoonlijk voedingsadvies.”
3. Hormoontherapie zorgt voor gewichtstoename
“Ik krijg veel mensen in de praktijk die aangeven dat ze zijn aangekomen sinds ze hormoontherapie krijgen. Als ik doorvraag, blijkt dat ze al last hebben van gewichtstoename sinds ze begonnen met chemotherapie. Van chemotherapie is bekend dat je ervan kunt aankomen, maar een hormonale behandeling veroorzaakt geen gewichtstoename. De voorwaarde hierbij is wel dat de dosis van het hormoon oestrogeen niet te laag is maar ook niet te hoog. Andere factoren kunnen ook een rol spelen, zoals vervroegde overgang door de behandeling en minder lichaamsbeweging.”
4. Bewegen is ongezond bij borstkanker
“Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Maar, ja: bewegen is heel belangrijk als je borstkanker hebt. Mijn advies is om te proberen te doen wat je al deed. Lukt dat niet? Pas het dan waar nodig aan naar de mogelijkheden die je hebt. Door te blijven bewegen, houd je de spiermassa in stand. Doe je dat niet, dan ben je minder fit tijdens de behandeling. Dat betekent niet alleen minder getrainde beenspieren, maar ook minder sterke ademhalingsspieren en hartspieren. Om zo sterk mogelijk de behandeling in te gaan heb je die juist nodig. Voorkom wel dat je na het sporten volledig uitgeput bent; binnen twee uur moet je redelijk zijn hersteld.”
5. Soja vergroot de kans op borstkanker
“Er zijn veel tegenstrijdige verhalen rondom soja, maar de laatste jaren is er veel meer bewijs gekomen dat laat zien dat het eten van soja het risico op borstkanker niet verhoogt. Je kunt dan ook met een gerust hart twee tot drie porties soja per dag eten. Van tofu en tempeh tot sojamelk en sojabonen. Van soja-supplementen is overigens niet zeker of ze helemaal veilig zijn, omdat dit erg grote hoeveelheden soja bevat.”
Ook interessant: Meer weten over voeding en kanker? Ga dan naar www.voedingenkankerinfo.nl.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.