Pasta is het ideale gerecht om te maken. Na een lange dag, voor gasten of als je geen zin hebt om te koken. Houd je veel van pasta maar ben je jouw standaardrecept beu? Deze pastasauzen horen thuis in je repertoire: ze zijn niet alleen makkelijk en lekker, ze zitten ook boordevol groenten.
Van de Italiaanse keuken wordt bijna iedereen blij. Natuurlijk is er ook niets mis met je pasta bolognese of macaroni met kaas, maar er is zoveel meer lekkers. Er zijn namelijk niet alleen ruim 600 soorten pasta, maar minimaal net zoveel soorten pastasauzen. We geven je zes groentesauzen voor de pasta die je ook elke dag zou willen eten. Aan de sauzen kun je zelf groenten, vlees, vis en noten toevoegen. Net wat je wilt. Alle recepten zijn voor vier personen.
1. Kruidige tomatensaus
Het begint bij een stabiele basis, dat geldt ook voor tomatensaus.
Je hebt nodig:
● 1 ui
● 2 knoflooktenen
● 1 kilo verse tomaten
● Flinke lepel gedroogde oregano
Fruit de gesnipperde ui en tenen knoflook in olijfolie. Ontvel de verse tomaten en snijd ze in stukjes. Het kan handig zijn om de staafmixer te gebruiken, zodat het een vloeibaar geheel wordt. Voeg zout, peper en oregano toe en laat het een half uur op laag vuur pruttelen en indikken. Et voila!
2. Groene saus van spinazie en avocado
Avocado is de oogappel op de fruitschaal. Niet gek, want deze vrucht (ja vrucht!) is vezel- en eiwitrijk en een bron van vitaminen. Voor wie avocado als broodbeleg en in guacamole zat is, zijn er nog veel meer verrassende recepten. Wat dacht je van een heerlijke saus:
Je hebt nodig:
● 2 avocado’s
● 150 gram spinazie
● 2 knoflooktenen
Schil de avocado’s, snijd ze doormidden en haal de pit eruit. Ontpit de avocado op de juiste manier. Doe je dit niet, dan kan dit vervelend letsel veroorzaken. Doe de avocado’s, spinazie en knoflook in een keukenmachine en meng tot een glad geheel. Voeg een beetje olijfolie toe en breng de saus eventueel op smaak met peper en zout. Lekker in combinatie met cherrytomaten, kip, rucola en pijnboompitjes.
3. Supersnelle saus van doperwtjes
Dit recept is heel eenvoudig, gezond én lekker door de smaak van de doperwten.
Je hebt nodig:
● 1 ui
● 450 gram doperwten (diepvries)
● Olijfolie
● ½ groentebouillontablet
● 125 ml kookroom
Snipper de ui. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui twee minuten. Voeg vervolgens de doperwten toe en bak nog twee minuten. Verkruimel het bouillontablet erboven en voeg heet water toe. Breng aan de kook en kook de tuinerwten in zo’n vier minuten gaar. Neem de erwten van het vuur en roer de room erdoor. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Verwarm de saus op laag vuur en breng op smaak met peper en zout. Smullen maar!
4. Kleurrijke wortelsaus
Met deze saus van wortel, kaneel en gember verras je iedere tafelgast met een kleurrijke maaltijd. Wortel zit ook nog eens boordevol vezels en kaneel en gember hebben veel positieve effecten op je gezondheid:
Je hebt nodig:
● 400 g wortel
● 2 knoflooktenen
● 0,5 kaneelstokje
● 2 cm verse gember
● 2 eetl tomatenpuree
● 2 dl haverdrank
Verhit olie in een pan en fruit de fijngehakte knoflook en gesnipperde ui met het kaneelstokje. Was de wortel en snijd in kleine stukjes. Voeg toe aan de pan, samen met een bodempje water. Stoof in twintig minuten gaar. Verwijder het kaneelstokje. Pureer de wortel met een staafmixer. Voeg tomatenpuree toe en vervolgens haverdrank. Verwarm op een laag vuur. Pers gember met een knoflookpers uit boven de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper en je kunt aanvullen!
5. Uitdagende auberginesaus
Aubergine is een ideale groente voor een pastasaus. Uitdagend om te breiden, maar heerlijk als je weet hoe je ‘m moet bereiden.
Je hebt nodig:
● 2 aubergines
● 1 ui
● 2 knoflooktenen
● 2 eetl tomatenpuree
● 400 gram tomatenblokjes in blik
Snijd de aubergines in plakken van ongeveer een centimeter en snijd deze in kleine blokjes. Doe ze in een vergiet en bestrooi met zout. Even schudden en een half uur laten staan. Spoel de blokjes vervolgens af en dep ze droog met een schone doek. Verwarm de olie in een hapjespan en bak hierin de blokjes aubergine lichtbruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak nog een paar minuten. Voeg de tomatenpuree en -blokjes toe en breng het aan de kook. Laat de saus onafgedekt 10 minuten pruttelen. Optioneel: voeg chilivlokken en olijven toe aan de saus.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.