Waarschijnlijk heb je het zelf niet eens door, maar natrium is een geliefd mineraal onder Nederlanders. Zo’n 85 procent van ons eet er namelijk te veel van. Wat is het effect daarvan op je gezondheid? En wat zijn de voordelen van dit mineraal? Wij geven je vier gezonde feiten over natrium.
1. Natrium is niet hetzelfde als zout
Hoewel ze in de volksmond nogal eens met elkaar verward worden, is natrium niet hetzelfde als zout. Natrium is een mineraal dat voorkomt in zout. Zout bestaat naast natrium ook uit chloride. Als je op de ingrediëntenlijst natrium ziet staan, dan is het goed om je te realiseren dat er zo’n 2,5 keer meer zout in het voedingsmiddel zit, benoemt het Voedingscentrum.
2. Natrium is een gezond, maar te veel niet
Je zou het bijna vergeten door alle commotie rondom te veel zoutinname, maar natrium is wel degelijk een gezond mineraal, mits we het niet in een te grote hoeveelheid binnenkrijgen. Waarom natrium wel gezond is? Dit mineraal speelt een belangrijke rol in je vochtbalans, helpt je bloeddruk te regelen en ondersteunt een goede werking van je spier- en zenuwcellen. Eet je te veel zout, dan loop je het risico op een te hoge bloeddruk. Dit zorgt op den duur op een verhoogd risico op een hartinfarct en beroerte. Via deze test van de Nierstichting kun je gemakkelijk testen of je te veel zout binnenkrijgt.
3. Het meeste krijg je binnen door voorverpakt voedsel
Slechts twintig procent van het natrium dat we binnenkrijgen, komt uit zout dat we zelf toevoegen aan ons eten, aldus de Nierstichting. De overige tachtig procent krijg je binnen via kant-en-klaar voedsel. Denk aan pakjes en zakjes, brood uit de supermarkt, vleeswaren en bouillon. Zout toevoegen aan voeding gebeurt niet voor niets: het zorgt er voor dat het langer houdbaar is. Daarnaast vinden veel mensen zout lekker, en spelen fabrikanten hierop in.
4. Minder natrium eten is niet moeilijk
Minder zout eten lijkt moeilijk, maar hoeft dat niet te zijn. De grootste uitdaging: je smaakpapillen moeten wennen aan de minder zoute smaak. Dit proces duurt ongeveer zes weken. Je kunt zout vervangen door heerlijke kruiden, zoals chili(poeder), oregano of peper. Zeezout, aromazout en kruidenzout zoals selderijzout en uienzout bevatten overigens evenveel natrium als gewoon zout, volgens het Medisch Spectrum Twente. Door vers te koken, beperk je ook je zoutinname drastisch. Wil je graag minder zout eten? Lees dan dit uitgebreide stappenplan.
Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Niet gek dus dat we ze zelfs zien pronken op pakken sap, toetjes en koekjes. Maar wat weten we eigenlijk over ze? In deze rubriek vertellen we je de geheimen van een vitamine of mineraal, zodat jij je bewuster bent van de feiten, fabels en gezonde invloed van deze stofjes.