Geen gluten eten is voor sommige mensen bittere noodzaak, maar onder een veel grotere groep is deze eetstijl populair. De vraag die dan oprijst: is glutenvrij eten voor iedereen gezond? Diëtist Laura Kool weet het.
Is glutenvrij gezond voor iedereen?
Laura Kool (Nederlandse Coeliakie Vereniging): “Sinds de jaren vijftig weten we dat glutenvrij eten de enige behandeling is voor mensen met coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die je darmen aantast. Een procent van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. Glutenvrij eten is voor deze mensen medische noodzaak. Daarnaast is er een groep mensen die lijdt aan Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). In het Nederlands: glutensensitiviteit. Het is een aandoening die pas recent is erkend. Bij deze mensen kan coeliakie niet worden aangetoond, maar ze voelen zich wel beter als ze gluten vermijden of minderen. Het zou gaan om vier procent van de Nederlandse bevolking.”
“Voor de andere 95 procent is maar weinig goed bewijs dat gluten eten ongezond zou zijn. Wanneer je glutenvrij eet, mis je ook een aantal belangrijke (volkoren) producten. Die zitten vol met belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast bevatten veel glutenvrije producten meer verzadigd vet, suiker en zout en minder vezels. Voor volwaardige producten bestaat sinds kort het Good Gluten Free logo goodglutenfree.nl. Als je een glutenvrij dieet volgt, zorg dan dat je evenwichtig blijft eten. Of bezoek een diëtist die ook echt gespecialiseerd is in dit dieet.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief