Zodra onze oksels beginnen te stinken, is er één belangrijk wapen: deodorant. Zweten betekent vaak spuiten of rollen. Sommigen doen dit gerust de hele dag door. Daarom popt de vraag op: werkt deodorant waarvoor het is bedoeld? Het helpt tegen stinkende oksels en zweet. Maar is dat wel echt zo?
Weinig zweten is een slecht teken
Zweten is gezond. Het is dé manier van je lichaam om afvalstoffen kwijt te raken via de huid. Als je moeilijk zweet, kan dat zelfs een slecht teken zijn. Terwijl we bij zweet vooral aan onze oksels denken, bevindt slechts 4 procent van onze zweetklieren zich onder onze oksels. Grappig! Zweten doe je over je hele lichaam, maar juist onder je oksels kun je dit gaan ruiken. Het is de reden dat we deodorant gebruiken. Maar ga je daar niet juist meer van zweten en ruiken?
Gaan oksels meer stinken van deodorant?
Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt kliniek en Your Skinside: “Het is een fabel dat je meer gaat zweten van deodorant. Deodorant houdt alleen de zweetgeur tegen, waar anti-transpirant ervoor zorgt dat het zweten wel wordt verminderd. Het zit dus tussen de oren dat mensen denken dat ze er meer van gaan zweten. Het is natuurlijk wel zo dat de één van nature meer zweet aanmaakt dan de ander. Zweet heeft zelf geen geur. Door de bacteriën die zich op de huid bevinden, kan zweet gaan ruiken. In een deodorant zitten stoffen die bacteriën deels doden en stoffen die ervoor zorgen dat de bacteriën op je huid minder snel kunnen groeien. Als je minder last wilt hebben van een zweetgeur kan een deodorant, het scheren of laseren van je oksels en het zo min mogelijk dragen van synthetische kleding, helpen. Wil je minder zweten? Kies dan voor een anti-transpirant. Let er bij een gevoelige huid wel op dat je een product kiest zonder alcohol, dit kan namelijk de huid irriteren.”
Koen Quint, dermatoloog bij de Roosevelt Kliniek en het Leids Universitair Medisch Centrum: “In een spuitbus deodorant zitten drie stofjes. Dat zijn: drijfgassen om de deodorant naar buiten te spuiten, geurstoffen en alcohol. Alcohol helpt de geurstoffen te verspreiden en snel te laten hechten aan de huid. Wanneer een deodorant ook een anti-transpirant functie heeft, zit daar vaak aluminiumhydroxychloride in. Dit zorgt ervoor dat zweetkliertjes minder zweet kunnen uitscheiden. Dat je van deodorant spuiten méér gaat zweten, lijkt me niet logisch. Wel blijkt uit onderzoek dat een anti-transpirant met aluminium kan zorgen voor een toename van boterzuur producerende bacteriën op de huid. Deze bacteriën kunnen een sterke zweetgeur veroorzaken. Oud zweet, dus bijvoorbeeld in gedragen kleding, stinkt het meest. Dit kan zelfs zo erg zijn dat er geen wasbeurt tegenop kan. Als je een zweetgeur wilt verminderen, is het belangrijk om sportkleding na gebruik meteen te wassen en elke dag je oksels te wassen met water en milde zeep. Deodorant spuiten is dan minder vaak nodig.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.