De menstruatiecup, maandverband én tampons. Je gebruikt het zonder erbij na te denken als je ongesteld bent. Volgens schattingen gebruiken we zelfs zo’n 9.000 tampons in ons leven. Een heleboel! Maar vraag jij je wel eens af hoe gezond dit menstruatieproduct eigenlijk is? Dit zeggen deskundigen over tampons.
Vaak verkiezen we het dragen van tampons boven maandverband vanwege het gemak. Een tampon verschuift niet tijdens het dragen en een maandverband soms wel. Dat maakt het fijner om mee te sporten, zwemmen en om bepaalde kleding te dragen. Andere voordelen zijn dat je meestal minder last hebt van irritatie, geurtjes en doorlekken. Toch kun je je met het oog op bloed, bacteriën en infecties afvragen of ze wel zo veilig zijn.
Hoe gezond en veilig zijn tampons?
Maar hoe gezond en veilig zijn tampons eigenlijk? We spraken Barbara Havenith, gynaecoloog en arts voor functionele geneeskunde en Arianne Lim, gynaecoloog bij het Maastricht UMC+ over dit onderwerp: Gynaecoloog Barbara Havenith: “Als je ze voldoende vaak verwisselt en nooit langer maar liever korter dan acht uur draagt, is een tampon veilig. Al is er ook bij regelmatig verwisselen een zeer kleine kans op het krijgen van het Toxic Shock Syndrome (TSS), ook wel bekend als de tamponziekte. Als je een tampon regelmatig vergeet, is het dus beter om voor een ander alternatief te kiezen. Een vergeten tampon kan een enorm vervelend afscheiding en vieze geur veroorzaken. Bij terugkerende vaginale infecties zoals candida of bij vrouwen met bacteriële vaginose die na onderzoek te weinig gunstige lactobacillen blijken te hebben in hun vaginale microbioom, raad ik tampons af. Tampons hebben een aanzuigende werking, ze zuigen niet alleen bloed op, maar ook de gunstige lactobacillen die na de menstruatie opnieuw de vagina moeten koloniseren. Maandverband, menstruatieslips of een menstruatiecup kunnen daarom soms een betere keuze zijn om te gebruiken.
Tampons van biologisch katoen
Als je toch liever tampons gebruikt is het volgens Havenith gezonder om tampons van biologisch katoen te dragen. ”Bij de teelt van regulier katoen worden veel pesticiden gebruikt. De overblijfselen, de residuen, daarvan zouden nog in de tampon kunnen zitten en zo een negatieve werking kunnen hebben op je vaginale flora. Residuen van pesticiden werken als hormoonverstoorders.”
Niet inbrengen na een vaginale operatie
Ook gynaecoloog Arianne Lim bevestigd dat bij normaal gebruik, dus als je je aan de instructies houdt, tampons heel erg veilig zijn. ”Ze zijn niet bewezen gezonder of ongezonder dan andere middelen. De tamponziekte is bijvoorbeeld ook beschreven bij enkele vrouwen die de menstruatiecup gebruikten, maar dit blijft net als bij tampons wel heel zeldzaam. Er zijn situaties waarbij we het gebruik van tampons afraden. Als je net een operatie hebt gehad aan je vagina, baarmoedermond of baarmoederholte, kun je daar beter even mee wachten. De reden hiervoor is dat er tijdens zo’n ingreep vaak kleine wondjes ontstaan die moeten genezen. Dan is het verstandiger om niets vaginaal in te brengen. Soms kan het gebruik van tampons heel erg pijnlijk zijn of niet goed mogelijk. Meld dit dan bij je huisarts. Meestal is er niets ernstigs aan de hand, maar de oorzaak zou kunnen liggen bij een restje maagdenvlies dat in de weg zit, of een verhoogde spanning in de spieren van de bekkenbodem. Dit soort problemen kunnen vaak goed verholpen worden.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.