Schrijven is meer dan het neerkalken van to do-lijstjes of kopzorgen. Schrijven kun je inzetten voor meer zelfinzicht, heling en therapie. Wij spraken Arnold Emmerik, die onderzoek deed naar de effecten van schrijftherapie op mensen met PTSS-klachten en ervaringsdeskundige Rianne Vlasma over hun ontdekkingen en ervaringen met de kracht van schrijven.
Schrijven helpt niet alleen om positiever te denken, het blijkt ook een effectieve vorm van therapie. Arnold van Emmerik deed onderzoek naar de effecten van schrijftherapie op mensen met een Post Traumatische Stressstoornis (PTSS). Want zelfs bij traumaverwerking kan schrijven een rol spelen.
Schrijven als therapie
“Voor één van mijn patiënten was schrijftherapie de eerste stap richting heling”, vertelt onderzoeker Arnold. “In haar jeugd was zij meermaals seksueel misbruikt. Dat was tot dan toe een groot geheim gebleven. Ze kon er niet over praten.” De schrijftherapie bleek een eerste stap te zijn. “Het opschrijven was laagdrempeliger. Dat maakte de stap om vervolgens hardop voor te lezen wat er was gebeurd kleiner.”
Bij schrijftherapie wordt gebruikgemaakt van imaginaire exposure, een vorm van blootstelling aan angsten, die zijn oorsprong kent uit de cognitieve gedragstherapie. Schrijven kan volgens Arnold voor iedereen van betekenis zijn. “Een chaotische herinnering vol gaten kan – door het op te schrijven – ineens een logisch en coherent verhaal worden. Dat maakt dat je je herinneringen en gedachten kunt ordenen en tot nieuwe inzichten kunt komen.” Arnold adviseert wel om professionele hulp in te schakelen als je kampt met PTSS-gerelateerde klachten.
Schrijven voor heling
“Door te schrijven leerde ik mezelf als ouder te steunen en mijzelf de liefde en aandacht te geven die ik zo goed kon gebruiken”, zegt Rianne Vlasma, ervaringsdeskundige bij geestelijke gezondheidszorginstelling Ixta Noa.
“Soms schrijf ik naar mezelf vanuit een moederrol, soms als vader of als vriendin. Hiermee heb ik een stuk trauma kunnen verwerken. Door het doen van schrijfopdrachten heb ik geleerd dat ik de leegte die ik altijd voelde zelf kan opvullen.” Dat doet Rianne onder andere door iedere dag de zin ‘Ik mag er zijn’ op te schrijven.
Ook creatieve vormen van schrijven – zoals dichten – spelen voor Rianne een belangrijke rol in het omgaan met emoties. Alle opdrachten en inzichten waar zij zelf veel aan heeft gehad, heeft zij gebundeld en ze organiseert workshops Creatief dagboeken. “Voor mensen die aan het begin van hun herstel staan. Schrijven heeft gemaakt dat ik me ging realiseren dat ik mezelf kan geven wat ik nodig heb. Dat ik krachtig ben. Op het moment dat ik een advies voor mezelf opschrijf, kom ik erachter dat ik veel gereedschap al in mijn kistje heb zitten.
Naast het herstel draagt schrijven ook bij aan een positieve kijk op het leven, en het vergroot mijn dankbaarheid. Ik word me door te schrijven bewust van de kennis en kracht die in mij zit en ik waardeer positieve gebeurtenissen nog meer door ze op te schrijven.” Riannes tip om te beginnen met schrijven? “Begin klein. Bijvoorbeeld door iedere dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
Oefening: schrijf vanuit je innerlijke kind
Wil je schrijven vanuit je innerlijke kind? Dan kan het helpen om te schrijven met je niet-dominante hand. Dus met je linkerhand als je rechts bent, en andersom. Het schijnt dat je hierdoor meer verbinding krijgt met je kindbrein, omdat het net zo onhandig schrijft als vroeger.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.