Je bent niet alleen: bijna de helft (47%) van de volwassenen in Nederland heeft ooit in het leven gestruggeld met één of meer psychische aandoeningen. Meer grip op je leven krijgen, terugvinden wie je bent en wat je belangrijk vindt in het leven: dat zijn belangrijke onderdelen de horen bij het proces van herstel. Psychische klachten krijgen beetje bij beetje een minder bepalende rol in je leven.
Wat is herstel?
Iedereen die in het leven te maken krijgt psychische problemen staat voor de uitdaging een proces van herstel door te maken.
Tijdens je herstel krijg je meer inzicht in je kwetsbaarheden, je gevoelens en gedrag en weet je er beter mee om te gaan. Ook ontdek je weer waar je mogelijkheden liggen. Je psychische klachten nemen af of gaan je dagelijkse leven minder beheerden. Stap voor stap krijg je weer grip op je leven. Je herstelt van een psychisch probleem wanneer je stappen zet om weer grip te krijgen op je leven. Bij herstellen hoort vaak ook dat je beetje bij beetje meer dingen oppakt, zoals werken, naar school gaan en afspreken met vrienden en familie.
Soms is herstel een levenslang proces van vallen en opstaan. Ook kan het zijn dat je geen last meer heb van je psychische problemen, maar dat je hier wel gevoeliger voor blijft dan mensen die er niet mee te maken hebben gehad. Iedereen doorloopt herstel in zijn of haar eigen tempo en op zijn of haar eigen manier.
Wat is herstel niet?
Bij herstel denken sommige mensen dat dit betekent dat je helemaal geen psychische klachten meer ervaart of dat je psychische kwetsbaarheid is verdwenen. Anders dan bij het herstellen van een lichamelijke ziekte, hoeft herstellen van een psychische aandoening niet te betekenen dat je geen psychische klachten meer ervaart. Hoewel je klachten minder kunnen worden of niet meer op de voorgrond staan, gaat herstel hier veel meer over welke invloed jouw klachten of jouw kwetsbaarheid op je leven hebben. En hoe je ermee omgaat.
Herstellen na terugval
Wanneer het na een periode dat het beter ging tijdelijk minder goed gaat noemen we dit een terugval. Zo’n mindere periode kan heel lastig voelen. Maar het betekent niet dat je helemaal terugvalt of dat je eerdere gemaakte stappen voor niks zijn geweest. Herstel gaat altijd met ups en downs en is niet geen rechte lijn. Het is een leerproces waarbij je steeds beter zicht krijgt op je valkuilen en op wat jou wel of niet helpt in jouw herstel.
Inzicht: Kleine stapjes! Ook hoge bergen opklimmen of diepe dalen uitklimmen gaat in kleine stapjes. Soms moet je een stapje terug. Dit is geen falen, het vorige stapje was alleen te groot. Soms sta je even stil om op adem te komen. Geniet dan van het uitzicht, zie waar je vandaan komt en hoeveel stappen je al gezet hebt. Ook al liggen er nog honderden stapjes voor je.
Samen herstellen
Sociale contacten zijn een belangrijk onderdeel van herstel. Praten over je klachten en wat je bezighoudt helpt. Het lucht op en zo kunnen anderen je beter begrijpen en steunen. Door met elkaar in contact te blijven, blijft de ander op de hoogte van wat er bij jou speelt. Houd je klachten dus niet voor jezelf, maar praat erover met de mensen in je omgeving die je vertrouwt.
Waar de een veel heeft aan het contact met de mensen in de directe omgeving, zoals vrienden, familieleden, collega’s en kennissen, vindt de ander deze verbondenheid met name bij mensen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt. We noemen dit ook wel lotgenotencontact.
Niet iedereen kan de steun of verbondenheid bieden waar jij naar op zoek bent. Maar dit betekent niet dat er niemand is die geïnteresseerd is in jouw verhaal. Alleen moet je soms net de juiste mensen kunnen vinden.
Connect via MIND
Kom in contact: kom in contact met lotgenoten en deel ervaringen via het Connect Portaal van MIND.
Dit is de MIND atlas: in de MIND Atlas vind je zo’n 550 cliënten- en familie-/naastenorganisaties vanuit het hele land. Ben je op zoek naar een organisatie bij jou in de buurt, voor bijvoorbeeld (lotgenoten)contact, trainingen of advies?
Meer over herstel?
In de themaspecial Aandacht voor Herstel van MIND leer je meer over herstel van psychische problemen. Wat houdt het in en hoe kan je eraan werken? MIND biedt je informatie en tips en inspireert je met ervaringen van anderen. Schrijf je hier gratis in voor de Aandacht voor Herstel themaspecial van MIND.