Appels: je neemt ze fris en knapperig mee uit de supermarkt. Maar na een enkele appels uit te zak een paar keer mee heen en weer te nemen naar je werk (herkenbaar?), eindigt de rest van de appels vergeten en rimpelig onder in de koelkast. Weggooien is zonde, dus bij deze: 10 creatieve manieren om rijpe en rimpelige appels te verwerken in de lekkerste recepten.
1. Klassieke appelmoes
Dit is waarschijnlijk de bekendste manier om overrijpe appels te gebruiken. Toch willen we deze niet overslaan, want er gaat niets boven huisgemaakte appelmoes. Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd de appels in blokjes, en kook ze met een beetje water en suiker tot ze zacht zijn. Voeg voor een twist wat kaneel of vanille toe. Lekker én gezonder dan de kant-en-klare appelmoes uit de supermarkt. Net als appelmoes kun je ook deze producten makkelijk (en gezonder) zelf maken!
2. Verzamel restjes in een smoothie
Anti-verspiltip nummer 1: verzamel alle stuks groenten en fruit die nét iets te rijp zijn en mik ze in de blender. Voeg een eetlepel havermout voor extra vezels of een flinke lepel pindakaas voor gezonde vetten (en een heerlijke smaak) toe. Tot slot een scheutje melk of een klodder Griekse yoghurt om je blender een handje te helpen en mixen maar! Overrijpe appels zijn zoeter en daarom een perfecte toevoeging aan smoothies. Combineer bijvoorbeeld met banaan, spinazie en wat amandelmelk voor een frisse start van de dag.
3. Gezonde appelchips
Appelchips zijn de perfecte gezonde snack of een heerlijke toevoeging aan je kommetje met yoghurt. Snijd de appels in dunne plakjes, bestrooi ze met kaneel en bak ze op lage temperatuur in de oven tot ze knapperig zijn. Ook deze groentesoorten kun je omtoveren tot een heerlijke portie gezonde chips.
4. Huisgemaakte appelazijn
Heb je geduld en wat ruimte in de voorraadkast? Maak je eigen appelazijn door overrijpe appels te fermenteren. Was de appels en snijd ze in stukken. Verplaats de appelstukken naar een grote glazen pot. Voeg water toe totdat de appels bedekt zijn en roer er per liter water ongeveer 100 gram suiker door. Een scheutje ongepasteuriseerde appelazijn helpt het fermentatieproces op gang. Bedek de pot met kaasdoek en laat het mengsel 3 tot 4 weken fermenteren op een warme, donkere plek. Na deze weken haal je het mengsel door een zeef. Laat de kersverse appelazijn nog eens 3 tot 4 weken staan voor verdere verzuring. Als de azijn de gewenste zuurgraad heeft, is hij klaar om gefilterd te worden en in goed afsluitbare flessen op te slaan. Perfect voor dressings en marinades.
5. Appelthee
Meer variatie in gezonde drankjes? Snijd appels in stukjes en laat ze drogen. Gebruik de gedroogde appelstukjes als basis voor een verwarmende thee. Voeg wat kaneel of kruidnagel toe voor extra smaak. Hetzelfde recept kun je ook toepassen met koud water, net als in deze recepten om je glas water op te leuken.
Ook interessant: geen appels maar een tros rijpe bananen over? Gauw de keuken in om aan de slag te gaan met deze recepten om overrijpe bananen in te verwerken! (Of sla ze in stukjes op in de vriezer om later te verwerken).
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.