Vervelende opmerkingen, buitensluiting, treiteringen of uitgelachen worden. Het zijn voorbeelden van hoe pestgedrag in de maatschappij voorkomt. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen ermee te maken krijgen. Een akelige ervaring die je emotioneel raakt én effect heeft op je brein.
Wie denkt dat pesten alleen op basisscholen voorkomt, heeft het mis. Ook online, op de werkvloer, sportverenigingen en zelfs in verpleeghuizen worden mensen het slachtoffer van pestgedrag. Bijna een kwart van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder gaf in 2021 aan ooit – dus ook langer geleden dan een jaar – met pestgedrag te maken te hebben gehad, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt neer op bijna 3,5 miljoen personen.
Effect van pesten op je brein
Pesten heeft vaak een grote impact op het slachtoffer, ook op de langere termijn. Slachtoffers kunnen bijvoorbeeld eenzaam, onzeker en angstig worden of minder vertrouwen in anderen, lichamelijke klachten en een depressie krijgen. Niet heel vreemd dat pesten veel impact heeft op je brein. ”Onderzoek laat zien dat de hersenen op een vergelijkbare manier reageren op sociale buitensluiting als op fysieke pijn”, vertellen onderzoekers Lisa Schreuders (Tilburg University) en Neeltje van den Bedem (Universiteit Leiden en NWA startimpuls NeurolabNL) in een artikel van het Nederlands Jeugdinstituut. ”Je zou dus kunnen zeggen dat sociale stress, zoals bij buitensluiting en pesten, sociaal pijn doet. Deze hersengebieden kunnen anders reageren bij mensen die vaak gepest zijn in vergelijking met personen die niet gepest zijn.” Ben je dus vaak buitengesloten? Dan heb je een sterkere reactie in deze pijncentra in de hersenen als je dit opnieuw overkomt.
Afweersysteem wordt aangetast
Naast effecten op de hersenen zien de onderzoeker dat pesten ook het afweersysteem kan tasten. ”In stressvolle situaties maakt het lichaam stresshormonen aan, waardoor bijvoorbeeld de bloeddruk omhooggaat en het hart sneller gaat kloppen. Ook bij sociale stress worden deze hormonen aangemaakt. Op de lange termijn kan dit negatieve gevolgen hebben voor hun lichamelijke gezondheid. Ook volwassenen die vroeger gepest zijn, zijn over het algemeen minder gezond en genezen langzamer als ze ziek zijn. Wees je dus bewust van de signalen en de impact, zowel bij kinderen als volwassen.”
Ook interessant: Pesten op het werk gaat in de meeste gevallen heel geniepig. Van roddelen tot kwetsende grapjes en van beledigingen tot persoonlijk, verbaal aanvallen. Laura Willemse, voorzitter van Stichting Pesten op de Werkvloer vertelt ons er meer over. Je leest het hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Bron: Nederlands Jeugdinstituut / Stop Pesten NU. Beeld: Pexels / Keira Burton