Dat havermout een gezond en lekker ontbijt is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Bijna iedereen is de dag weleens begonnen met zo’n dampend kommetje. Wil je je pap naar een hoger niveau tillen? Zorg dan dat je deze veelgemaakte fouten niet maakt.
1. Havermout altijd zoet eten
In hippe ontbijt- en luchttentjes staat het steeds vaker op het menu: hartige havermout. Klinkt gek, maar is verrassend lekker. Als je standaard je havermout zoet eet, is het de moeite waard om deze variant eens te proberen. Niet alleen leuk voor de afwisseling, je krijgt ’s ochtends ook meteen een portie groente binnen en houdt je bloedsuikerspiegel stabieler. Kook de havervlokken niet in (plantaardige) melk of water, maar in bouillon. Voeg daarna de ingrediënten naar keus toe. Denk aan restjes groenten en een zachtgekookt ei. Je favoriete risotto-recept kun je ook makkelijk transformeren tot een oatsotto.
2. Vergeten eiwitten toe te voegen
“Als ik ’s ochtends havermout eet, zit ik tot de lunch vol”, vertelt een collega enthousiast. Gek genoeg heb jij na hetzelfde ontbijt binnen no-time alweer trek. Het grote verschil tussen jouw ontbijt en die van je collega, is waarschijnlijk de hoeveelheid eiwitten. Dit maakt het namelijk van een gewoon ontbijt tot een superontbijt. Hoe je dit doet? Door een handje noten of likje notenpasta toe te voegen, (plantaardige) yoghurt of kwark als topping op je havermout te doen of een schep cottage cheese.
3. Het niet laten weken
Een stap die je gerust mag toevoegen aan het maken van havermoutpap, is het laten weken van de havervlokken voor gebruik. Net zoals noten en andere granen bevat havermout namelijk het stofje fytinezuur. Dit stofje belemmert de opname van zink, ijzer, calcium en magnesium. Hoewel fytinezuur ook positieve krachten heeft, krijgen de meeste mensen hier genoeg van binnen. Bij havervlokken is fytinezuur moeilijker af te breken. De oplossing: het een nachtje laten weken zodat het oplost.
4. Continu de havermoutpap roeren
Een aangekoekte pan wil je niet als je havermout maakt. Toch kun je hier ook te ver in doorslaan. Roer je het continu tijdens het verwarmen, dan krijgt de pap niet de structuur die je wilt. Er komt dan te veel zetmeel vrij, waardoor het kleverig wordt. Het advies is om de havermout met rust te laten tot het zachtjes kookt en dan een keer of twee te roeren. Makkie dus.
5. Geen snufje zout toevoegen
Of je nu kiest voor zoete of hartige havermout, een snufje zout mag niet ontbreken. Hierdoor komt de nootachtige smaak van de havervlokken tot leven. Wees niet te enthousiast met de zoutpot, we krijgen namelijk al genoeg zout binnen. Het beste moment om een beetje toe te voegen, is als de havermoutpap net kookt. Deze nootachtige smaak komt ook beter tot zijn recht als je de vlokken kort bakt voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt.
6. Havermout alleen warm eten
Als het buiten koud is, is er weinig zo lekker als een warm ontbijt. Toch is koude havermout, ook wel overnight oats genoemd, ook niet verkeerd. Vooral als je het ’s ochtends vaak druk hebt, is het een uitkomst. Je maakt het namelijk de avond van tevoren en kunt het makkelijk meenemen. Hier vind je een lekker recept. Havermout is daarnaast een belangrijk ingrediënt in granola en een fijne basis in gezonde pannenkoeken, koekjes en bananenbrood.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.