Ons hele leven moeten we van alles. Constant zijn we bezig om onszelf waar te maken. Maar waarom eigenlijk? En voor wie? Moeten we er niet mee stoppen om als een soort gekke Henkies te blijven rondrennen? Volgens de principes van soft living wel. “Kijk naar wat je belangrijk vindt. En baseer daar je keuzes op.” Hoe leef je met minder stress en meer voldoening? Hoe leer je leven in het moment?
Stop met to do-lists
We zijn verslaafd aan jakkeren, zegt neuropsycholoog Margriet Sitskoorn. Zij schreef het boek Tijd tekort. Tijd genoeg: Ontrafel je strijd met de tijd. We lijden volgens haar massaal aan afstreep-rush. Bij elke geklaarde klus wordt het genotssysteem geprikkeld. Dat geeft ons een goed gevoel, maar we hebben steeds een nieuw ‘shot’ nodig om ons goed te blijven voelen. En daardoor jakkeren we door naar het volgende klusje op de to do-list. Volgens Sitskoorn is het een soort verslaving. Net als met alcohol of drugs. “Op de lange termijn raken we er opgejaagd van. Dan lig je in je hangmat op vakantie en heb je nog steeds het gevoel dat je van alles moet.”
Luister naar je interne klok
In Afrika bestaat een gezegde: ‘Wij hebben geen horloges, maar we hebben de tijd’. Daar schuilt een kern van waarheid in. Dat we het gevoel hebben te weinig tijd te hebben, hangt samen met de manier waarop we naar tijd kijken. Bij ons is de kloktijd allesbepalend. We willen zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd. We volgen timemanagementcursussen om onze tijd nóg efficiënter te besteden. Maar we vergeten volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn dat er een verschil is tussen de kloktijd en onze interne tijd. “Het gevolg is dat we onze eigen behoeftes loskoppelen van de externe tijd. We staan om zeven uur op, ook al hebben we nog slaap. We nemen om twaalf uur een broodje, omdat het lunchtijd is, ook als we helemaal geen trek hebben. ’s Avonds gaan we pas om elf uur naar bed, ook als we allang moe zijn.”
Het werkt vaak averechts om de dingen in zo weinig mogelijk tijd te doen: van appen in het verkeer ga je langzamer rijden, waardoor je tijd verliest in plaats van wint. Van te laat naar bed gaan, worden we nog vermoeider. Probeer de kloktijd eens wat vaker los te laten en luister naar je interne klok.
Kijk in de spiegel
We móeten van alles. Werken, leuke dingen doen met de kinderen, tijd vrijmaken voor onze ouders, vrienden en andere sociale verplichtingen … We hebben zelf geen zeggenschap over de dingen die we moeten doen. Toch? Onzin, zegt neuropsycholoog Margriet Sitskoorn. Zeggen dat je iets moet doen – van je baas, van je partner, van je kinderen of van wie dan ook – is een vorm van ‘moral licensing’: jezelf een reden geven om níet te hoeven doen wat je op dit moment eigenlijk wél zou moeten doen: even stilstaan bij wat jíj nodig hebt. “Kijk eens goed naar de dingen waaraan je je aandacht besteedt en vraag je af of het echt is wat je wil. Jij bent zelf de baas over je tijd. En nu je toch in die spiegel kijkt, vraag je eens af waarom je moral licensing nodig hebt. Het kan comfortabel zijn om het roer niet om te gooien. Om gewoon door te gaan op het pad waarop je al loopt.” In dit artikel geven we je nóg meer tips om te stoppen met druk zijn.
Leef volgens het zuurstofmaskerprincipe
We zijn vaak geneigd voortdurend met anderen bezig te zijn. De behoeftes van collega’s of de kinderen, vrienden in nood, familie. Onze eigen behoeften komen helemaal op de laatste plaats. En vaak is de dag dan alweer voorbij. Cijfer je eigen behoeften eens niet weg. Leef volgens het zuurstofmaskerprincipe. Zet eerst je eigen masker op voordat je anderen helpt. Niet omdat je egoïstisch bent, maar omdat je pas iemand kunt helpen als je zelf goed voor jezelf zorgt. Plan een paar keer per week een moment helemaal voor jezelf. Doe iets wat je leuk vindt: wandelen, lezen, tuinieren, yoga, schilderen, naar de film gaan …
Gun je ander de lol van helpen
Om hulp vragen is moeilijk. We hebben geleerd dat we onze eigen boontjes moeten kunnen doppen, dat we zelf onze problemen moeten oplossen en dat we anderen niet tot last moeten zijn. Maar we mogen best af en toe toegeven dat we het in ons eentje niet redden. Gedeelde smart is halve smart: het biedt al verlichting om te praten over moeilijkheden in je leven. Twee weten – en kunnen – meer dan één. Sta open voor hulp van anderen. Je zou het zelfs kunnen zien als een daad van vrijgevigheid: door openlijk om hulp te vragen bied je anderen de mogelijkheid om jou te helpen. Helpen is gezond!
Ook interessant: ken jij de schijf van vijf voor je mentale gezondheid al? Dít wil je erover weten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.