Vrolijke, verdrietige, eenzame, ontroerende, gelukkige … al onze herinneringen zijn het koesteren waard. Maar hoe kun je deze momenten koesteren en bewaren, zonder dat ze net als al die andere foto’s verdwijnen in het zoveelste mapje op je telefoon? Wij tippen je 16 manieren om herinneringen op te halen en op te slaan. Aan de slag!
1. Blader door familiealbums
Waarschijnlijk vond je het als kind al fijn: bladeren door het trouwalbum van je ouders en kijken hoe jouw familie er destijds uitzag. Het fijne gevoel dat dit geeft, komt voort uit twee effecten dat het kijken van familiefoto’s heeft. Als eerste helpt het kijken naar familiefoto’s je om jezelf beter te begrijpen en een eigen identiteit te ontwikkelen. Ten tweede laat het je zien dat je ergens bij hoort, dat je onderdeel bent van een groter geheel. Dat zorgt voor een basisgevoel van veiligheid over jouw plek op deze wereld. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkelde de Canadese Judy Weiser fototherapie, een therapie gebaseerd op deze twee effecten van het kijken naar familiefoto’s.
2. Stuur jezelf ansichtkaarten
Of je nu een dag, weekend of een paar weken van huis bent. Iedere keer als je een stad, provincie of land bezoekt, koop je een leuke ansichtkaart. Schrijf hier ter plekke iets op over je bestemming. Wat was het leukste moment van de dag? Wat zie je als je om je heen kijkt? Stuur deze kaart op naar je eigen adres of neem de kaart simpelweg mee naar huis. Klinkt gek, maar bij thuiskomst heb je een leuk aandenken aan je tripje.
3. Bewaar je agenda’s
Heb je nog een papieren agenda? Mooi! Want een agenda is dé plek waar je de meeste herinneringen in bewaart. Alle weekendplannen, uitjes, werkafspraken, koffietjes met vriendinnen, bezoekjes aan familieleden en feestjes zijn gebundeld op één plek. Maak van je agenda een bewaardocument door er foto’s, treinkaartjes, toegangskaartjes, enzovoort, in te plakken.
4. Schrijf je herinneringen op
Start met schrijven. Van anekdotes tot to-do-lijstjes en het opschrijven van je emoties. Neem bijvoorbeeld iedere ochtend een kwartiertje de tijd om gedachtes van je af te schrijven. Zo verzamel je allerlei anekdotes en gedachtenspinsels op één plek. Schrijven is een langzaam proces. Door woord voor woord je herinneringen op papier te zetten heb je langer de tijd om hierover na te denken. Tijdens het schrijven zul je merken dat je je steeds meer details van een gebeurtenis kunt herinneren.
5. Ga terug in de tijd met muziek
Zet je oude afspeellijsten weer eens op. Muziek kan je binnen een paar tellen terugbrengen naar een levendige herinnering. Een nummer dat aan stond tijdens een eerste date, de introtune van je favoriete televisieprogramma of de muziek die je ouders vroeger in de auto afspeelden. Hoor je deze nummers jaren later weer? Binnen no-time ben je in gedachten weer op die eerste date. Zelfs bij mensen met zware dementie kan muziek helpen om herinneringen – of het gevoel van een herinnering – op te halen. Niet voor niets heeft Alzheimer Nederland afspeellijsten samengesteld met hits uit de jaren ‘40 tot en met de jaren ’80 om even terug te gaan in de tijd.
6. Geurherinneringen
De kenmerkende geur van het gerecht dat je ouders altijd voor je klaarmaakten of die typische parfum van je tante. Sommige geuren kunnen je direct terugbrengen naar een bepaalde herinnering. Deze zogenoemde geurherinneringen kunnen heel levendig zijn. Ga op zoek naar het parfum of wasmiddel dat je familieleden vroeger gebruikten.
7. Trip down memory lane
Ga terug naar de plekken waar je herinneringen zich afspelen. Ga terug naar de plek van je eerste date, bezoek opnieuw een vakantiebestemming van vroeger of wandel door de omgeving van je jeugd. Voor je het weet, komt de ene na de andere herinnering weer naar boven.
8. Maak herinneringspotten
Fan van de bios, concerten of museumbezoekjes? Verzamel de toegangskaartjes in een glazen pot en zet deze op een mooie plek in je huis. Een dagje naar het strand? Verzamel zand, schelpjes en een leuke foto van je stranddag en stop deze in een pot. Een weekendje kamperen? Vul een pot met gedroogde bladeren, dennenappels, de kurk van dat flesje wijn en wat kleine kampeerspulletjes. De mogelijkheden zijn eindeloos!
9. Lijst bloemen in
Verzamel wilde bloemen tijdens de wandelingen die je maakt. Let er wel altijd even op of je in een beschermd natuurgebied bent waar je niet mag plukken. Droog de bloemen bij thuiskomst tussen een velletje keukenrol in een dik boek. Etaleer ze daarna in een mooi fotolijstje. Voilà, een herinnering en een kunststukje in één.
10. Teken over je leven
Ga op zoek naar tekeningen die je vroeger hebt gemaakt. Of start een nieuwe verzameling tekeningen door dagelijks (of wekelijks) een kleine schets te maken van een typisch moment van de afgelopen tijd. Leuk voor later.
11. Organiseer een reünie
De sportclub, de klas van je middelbare school of de collega’s van je eerste baan. Organiseer een reünie met een groepje mensen waarmee je herinneringen deelt. Elke persoon heeft een ander stukje van het verleden opgeslagen in het geheugen. Voeg je deze stukjes allemaal samen? Dan heb je aan het einde van de reünie ongetwijfeld een verzameling aan ‘vergeten’ herinneringen.
12. De doos met kerstballen
Kerst heeft iets magisch. En daar dragen kerstversieringen enorm aan bij. Bepaalde versieringen – en met name kerstballen – brengen een boel herinneringen met zich mee. Maak er een traditie van om ieder jaar één speciale kerstbal aan te schaffen, die symbool staat voor een gebeurtenis uit dat jaar. Zo breid je ieder jaar je verzameling aan herinneringen een beetje uit.
13. Dankbaarheid uiten
Psycholoog Agnes tipt om regelmatig je dankbaarheid te uiten. Schrijf elke dag drie dingen op die goed gingen. “Van nature focussen we op bedreigingen en vervelende gebeurtenissen. Dit doen we om onze overlevingskansen te vergroten. Door aan de slag te gaan met het uiten van dankbaarheid train je je brein om te kijken naar de mooie dingen.”
14. Interview je moeder
Hoe goed ken jij je oma, je vader of je moeder echt? Door hen bewust te interviewen over hun jeugd en hun leven, krijg je meer inzicht in patronen binnen jouw familie. Zo leer je dus ook jezelf beter kennen! Inspiratie nodig voor de juiste vragen? Er zijn veel kaartensets verkrijgbaar, zoals de Vertel Eens Hartenvragen. Met deze mooi vormgegeven vraagkaartjes kom je snel tot diepere gesprekken.
15. Proef de smaak van je herinneringen
Dat typisch Spaanse gerecht van een vakantie in Malaga of de Hollandse boterkoek die je oma altijd maakte. Maak deze gerechten eens na, pak het fotoboek van die vakantie of periode in je leven erbij en herbeleef het moment.
16. Zet meditatie in
Mediatie kan je helpen om te ontspannen en je te focussen. Zo kun je mediatie inzetten om je op een bepaalde herinnering te richten. Op deze manier kun je stukjes van verborgen herinneringen naar boven halen. Hierbij is het wel belangrijk om realistische verwachtingen te hebben, niet alle herinneringen zullen even makkelijk toegankelijk zijn.
17. Herinneren om te rouwen
Het delen van herinneringen kan veel troost geven na het verlies van een dierbare. Maar een herinnering op papier zetten is niet altijd makkelijk. Lisa Kroon (1990) verloor in 2014 haar ouders en bleef samen met haar zus achter. Ze begon de webshop licht-puntjes.nl en maakte het Herinneringsboek, een invulboek om samen herinneringen aan een overleden dierbare in op te schrijven. Zo ontstaat er een troostrijk herinneringsboek.
Doen voor een gezond brein
Je hersenen blijven uitdagen kan je helpen om je geheugenverlies tegen te gaan. Puzzelen is bijvoorbeeld gezonder dan je denkt. En ook bewegen en voeding hebben effect op ons brein.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Antoni Shkraba via Pexels