Eten en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wanneer slaat onschuldig genieten om in het weg eten van je emoties? Ben je erachter waar bij jou de oorzaak ligt (lees hier meer over verschillende soorten honger), dan is het tijd om stap-voor-stap dingen te veranderen in je leven. Door op een andere manier met je emoties om te gaan, heb je emotie-eten dan niet meer nodig. Maar hoe doe je dat? Op deze 5 manieren bijvoorbeeld:
1. Maak kunst
Haal verf, kwasten, potloden en andere creatieve materialen in huis en verbeeld je gevoelens in een tekening, schilderij of beeldhouwwerk. Het hoeft niet mooi te worden, zolang het voor jou maar oplucht.
2. Schrap energie-slurpers
“Stress staat met stip op nummer één in het lijstje oorzaken van emotie-eten”, geeft Judith mee. “In deze gehaaste maatschappij is iedereen zo enorm druk. Leer je beter met stress omgaan, dan pak je de grootste oorzaak aan.” Nina vult aan: “Het schrappen van al je energie-slurpers is vaak een te grote opdracht. Want waar begin je? Probeer daarom de opdracht te verkleinen: welke energievreter schrap ik vandaag? Bel vandaag bijvoorbeeld eens níét je moeder, als je daar geen tijd voor hebt.”
3. Vind andere beloningen
Als het eten van chips en koekjes een manier is om jezelf te verwennen of te troosten, zoek dan naar andere cadeautjes voor jezelf. Want junkfood gebruiken om jezelf te troosten of te belonen is natuurlijk allesbehalve goed voor jezelf zorgen. Bedenk waar je blij van wordt? Van een avondje sauna? Naar de bios met een vriendin? Van ontbijten bij La Place? Spreek met jezelf af wat je jezelf gunt als je de hele week de chips en koekjes in de kast kunt laten.
4. Bewaak je grenzen
“Mensen die emotie-eten, maar eigenlijk alle mensen, kunnen zich vaker afvragen: bewaak ik mijn grenzen goed?”, geeft Nina mee. “We doen vaak veel om aan de verwachtingen van onze omgeving te voldoen, maar probeer je ook af te vragen wat goed voelt voor jou. De coronaperiode heeft ons duidelijk gemaakt dat het heerlijk is om niet aan alle sociale verplichtingen te voldoen. Maak bewuste keuzes, en houd ook eens een weekend helemaal vrij, zodat je tijd hebt om even stil te staan.”
5. Als een kind zo blij
Als je leven teveel bestaat uit: werken, zorgen, slapen, werken, zorgen, slapen, dan kan je leven wel een oppepper gebruiken. “Vraag je eens af: wat deed ik als kind het liefst? Of vijf jaar geleden misschien nog, en gebruik dat als inspiratie voor je vrije tijd”, tipt Nina. Maak plezier! Ga mee met je kinderen naar dat trampolinepark, ren die heuvel op met je hond, doe een spelletje Twister, zing luidkeels mee met een foute plaat, houd je lief voor de gek of vier dat het maandag is. “Kortom, laat je innerlijke kind vrij. Als volwassenen mogen we wel wat meer spelen. Dat geeft energie!”
3x Eerste hulp bij emotie-eten
Emotie-eten leer je niet zomaar van de ene op de andere dag af. Terwijl je in het proces zit om op een andere manier met gevoelens en emoties om te gaan, zul je nog geregeld overvallen worden door eetdrang. Wat kun je dan doen?
1. Stap uit de situatie: “De meeste emotie-eetmomenten zijn ‘s avonds op de bank voor de tv”, aldus Judith. “Voel je eetdrang opkomen, verlaat dan de kamer en kijk bijvoorbeeld tv vanuit bed, of maak een ommetje. Kortom: stap letterlijk uit de situatie.”
2. Zoek afleiding: Judith: “Vind je het écht lastig? Zoek dan afleiding. Ga breien, bel een vriendin of wandel het park in.”
3. Beperk verleidingen: “Breng jezelf niet onnodig in verleiding en haal dus ook geen dingen in huis die je niet wilt opeten”, tipt Judith.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.