De geranium kennen we allemaal, maar wist je dat er ook geurgeraniums bestaan? Deze vrolijke planten ruiken niet alleen heerlijk, je kunt zelfs met ze koken. Dit wil je erover weten.
Geurgeraniums – oftewel de Pelargonium Graveolens – zijn van alle markten thuis. Het zijn perfecte binnenen buitenplanten, omdat ze weinig onderhoud nodig hebben. Ze verspreiden heerlijke geuren waar etherische oliën van worden gemaakt én het zijn lekkere smaakmakers in de keuken.
700 soorten geraniums
Geurgeraniums lijken op kleine struikjes vol bloemetjes. Iedere soort heeft een eigen vorm, kleur en maat bladeren. Dit is dan ook het grootste verschil met de bekende en kleurrijke Franse geranium. Leuk om te weten: volgens tuincentra bestaan er maar liefst 700 soorten geraniums, maar slechts 7 soorten worden gebruikt voor de productie van etherische oliën. De bekendste geurgeraniums zijn Pelargonium Capitatum (roosgeranium), Pelargo- nium tomentosum (pepermunt geranium) en Pelagornium citriodo- rum (citroen geranium).
Van plant tot etherische olie
De geurgeraniums verspreiden hun geur door kleine klieren aan de bovenkant van het blad. Wrijf je over de blaadjes, dan openen de kliertjes zich en komt er een geurende olie vrij. Zo zijn er geurgeraniums waarvan het blad ruikt naar munt, appel, sinaasappel en zélfs chocolade. Hier worden etherische oliën van gemaakt die een positieve werking kunnen hebben op je gezondheid. Zo zou geraniumolie goed zijn tegen stress, angst en spanningen.
Koken met geraniumolie
Geurgeraniums ruiken niet alleen heerlijk, ze zijn ook nog eens eetbaar! Gebruik de bloemen en bladeren in (na)gerechten, salades en cakes. Ook geraniumolie kun je in de keuken gebruiken. Medisch antropoloog en aromatherapeut Drs. Harmen Rijpkema zegt hierover: ”Etherische oliën in de keuken zijn zeer economisch in gebruik: vaak is een druppel al genoeg. Los etherische oliën altijd op in een plantaardige olie, zoals olijfolie, of meng het met bijvoorbeeld room of boter voordat je het toevoegt aan een gerecht. Voorkom ook dat je synthetische stoffen toevoegt. Kies daarom altijd voor 100 procent natuurzuivere, biologische oliën.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.