Hoe je je eten bereid is minstens zo belangrijk als wát je eet. Aardappelen zijn hartstikke voedzaam, maar giet je het in de vorm van chips of friet? Lekker, maar wel wat minder voedzaam. Hoe zit dat met het veelgebruikte aluminiumfolie?
We wikkelen onze aardappelen er in om te poffen in de oven of roosteren groenten in een pakketje van dit folie op de barbecue. Maar is dat zonder risico op schadelijke stoffen?
Metaal in de keuken
Aluminium is een metaal, gek eigenlijk dat we daar ons eten in verpakken én bereiden. Aluminiumfolie bestaat voor ruim 97% uit aluminium, met een hele kleine hoeveelheid aluminiumoxide. Waarzitwatin.nl meldt dat aluminiumfolie bij normaal gebruik veilig is. Onder veilig gebruik valt het bewaren van etensresten en het bereiden van voeding. Komt het folie voor langere tijd in contact met zouten of zuur, dan kunnen er kleine deeltjes aluminium in de voeding terechtkomen. Gelukkig kan je lichaam die stof verwerken, van nature komt er namelijk ook aluminium voor in onze voeding. Een klein deel daarvan neemt je lichaam op, en het overschot wordt uitgescheden door je nieren. Er ontstaan pas gezondheidsrisico’s wanneer je een overdosis aan aluminium binnenkrijgt. Op de barbecue kan het zelfs slim zijn om voedsel in te pakken in aluminiumfolie, dit voorkomt het ongezonde zwartgeblakerde laagje op het voedsel.
Voedsel veilig bewaren
Aluminiumfolie laat geen bacteriën, vocht of zonlicht door. Daardoor blijft het verpakte voedsel langer goed. Let wel op, want dit geldt alleen wanneer er géén scheurtjes in het folie ontstaan. Toch zijn er betere alternatieven, vooral voor het milieu. Bij het verbranden van aluminiumfolie ontstaan er schadelijke stoffen voor het milieu. Gebruik voor het bewaren van voeding daarom liever herbruikbare bakjes en gebruik oude broodzakken (de zak waarin je het brood hebt gekocht) en broodtrommels om voeding mee te nemen voor onderweg.
Aluminiumfolie veilig gebruiken
Vermijd zuren en zouten: zorg dat het aluminiumfolie niet voor langere tijd in contact is met zout of zuur. Gebruik in deze gevallen liever bakpapier voor de bereiding van voeding.
Vermijd de magnetron: gebruik aluminiumfolie nooit in de magnetron. In de magnetron kan het folie gaan vonken en zelfs verbranden.
Gebruik een stuk folie eenmalig: een gebruik stuk folie wil je niet opnieuw verhitten. Door gebruik ontstaan er krassen of scheuren in het folie waardoor er sneller aluminium in het voedsel terechtkomt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.