Een halve paprika, twee zachte tomaten en een stuk prei … Naast een groentesoep, pastasaus of restjesomelet kun je nog véél meer dingen maken met overgebleven groenten. Wat dacht je van deze 5 verrassende gerechten.
Restjesquesadilla
De basis van dit gerecht is simpel: een wrap. Verzamel alle overgebleven groenten en hak ze in kleine stukjes. Bak ze kort gaar in een koekenpan. Beleg de wrap met de groentemix en een beetje kaas. Vouw de wrap dubbel en bak de wrap kort aan beide kanten in een pan. Eventueel kun je ook een beetje pesto, crème fraîche of tomatensaus toevoegen aan de wrap.
Variatietip: breek een eitje in de pan, strooi er wat kaas overheen en leg hier direct de wrap overheen zodat het ei en de kaas aan de wrap vastbakt. Draai de wrap om en vul de binnenkant met de groentemix. Eet smakelijk!
Kleurrijke poké bowl
Kook een portie sushirijst of zilvervliesrijst. Snijd restjes groenten zoals wortel, komkommer, paprika of kool in reepjes. Snijd een overgebleven bosui in ringetjes en een tomaat en avocado in blokjes. Voeg een eiwitbron toe zoals tonijn, tofu, ei, of kip.
Tip: ook restjes maïs, sojabonen, mango, watermeloen en rucola kun je goed verwerken in een poké bowl. Hier vind je lekkere combinaties.
Ingelegde groenten
Heb je kleine hoeveelheden groenten zoals wortels, rode ui, radijsjes of komkommer over? Maak er ingelegde groenten van! Snijd ze in plakjes of reepjes en stop ze in een goed afsluitbare pot met een mix van azijn, water, suiker en zout. Na een paar uur heb je een portie frisse ingelegde groenten. Perfect als smaakmaker in je gerechten óf als toevoeging aan je poké bowl of buddha bowl.
Buddha (restjes)bowl
Alle restjes groenten verzamelen, want je kunt ze allemaal kwijt in een buddha bowl. Ja … écht allemaal. Bepaal of je de groenten rauw of geroosterd toe wil voegen en leg ze op een bodem van granen óf spinazie. Groenten als broccoli, bloemkool, courgette of pompoen zijn lekker om eerst even te roosteren. Meer inspiratie voor je buddha bowl vind je hier.
Groentevullingen voor dumplings of loempia’s
Restjes groenten zijn ideaal als vulling voor zelfgemaakte dumplings of loempia’s. Hak bijvoorbeeld kool, wortels, paddenstoelen of prei fijn en roerbak ze met wat sojasaus, knoflook en gember. Gebruik deze vulling om dumplings te maken, of wikkel de groenten in loempiavellen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.